Vágólapra másolva!
Német egyetemisták olyan szivaccsal borított, speciális digitális kamerát építettek, amelyet elég feldobni, és az automatikusan 360 fokos panorámaképet rögzít a környezetéről.
Vágólapra másolva!

Több képből összerakott óriási tájképeket, a fél várost bemutató panorámákat készíteni mindig szerettek az emberek. Az összeragasztott papírképek és a kamera által automatikusan összeállított tájképcsíkok mellé most egy új módszert találtak ki berlini mérnökhallgatók. A Jonas Pfeil vezette csapat olyan labda alakú fényképezőgépet készített, amellyel 360 fokos felvételt lehet készíteni. Az új eszköznek az az előnye is megvan, hogy magasabb nézőpontból tud képet készíteni a nevezetességekről, mint egy fotós.

Két kézre fogva egyszerűen fel lehet dobni magasra a gömbkamerát

Nem spóroltak az alkatrészekkel a panorámakamera összerakásakor a Berlini Műszaki Egyetem hallgatói. A szivacsborítású testbe harminchat darab két megapixeles mobiltelefonba való kamerát szereltek be. A labdába szerelt fényképezőgépek elég gyorsak ahhoz, hogy a mozgó tárgyak, személyek se mozduljanak be a fotón.

Forrás: Jonas Pfeil
A kamera saját képnézegetőjével zoomolhatunk is

A gömbkamerát úgy programozta be alkotója, Jonas Pfeil, hogy a pálya csúcsán készítse el a fotókat, amikor a kamera már alig mozog. A megfelelő pillanat megtalálása a szoftver feladata, amelynek munkáját a gépházba szerelt gyorsulásmérő segíti.

A készüléknek még a háza is egyedi munka. A kisebb ütéseket, zuhanást is túlélő műanyag házat 3D-nyomtatóval készítették a diákok. A ház borítását habszivacsból készítették el. A szivacsdarabok bonyolult mozaikmintában borítják a labda felületét, hogy még véletlenül se takarják egyik kamerát sem. A szabálytalan alakú mozaikokat szerencsére nem kézzel kellett kivágni a csapatnak, mert Pfeil egyik korábbi projektje során egy nyomtatót épített át szivacsvágóvá.

Forrás: Jonas Pfeil
Egyedi szivacsmozaik óvja a panorámafotós fényképezőgépet

A kamerát feldobás előtt nem kell állítgatni, azonnal üzemkész, ahogy bekapcsolják. A felhasználónak a képek összerakásával sem kell törődnie, a szoftver automatikusan felépíti a 36 mobilkamera által készített fotóból a gömbpanorámát. A készülék USB-n csatlakozik a számítógéphez, pont úgy, mintha egy hagyományos fényképezőgép lenne. Az elkészült képek viszont egyelőre csak a kamerához írt speciális nézegetőprogramban tekinthetők meg.

A feldobható kamera még csak a Siggraph Asia grafikai konferencián debültált, piaci forgalomban nem kapható. A csapat befektetőt és gyártót is keres, mert ők sem akarják maguknak megtartani a dobálós kamerát.