Megérti a beszédet az új iPhone

iPhone, bejelentették az iPhone4S-t
Vágólapra másolva!
A teljesen új iPhone 5 helyett csak az iPhone 4 ráncfelvarrott, 4S típusjelzésű változatát mutatta be az Apple cupertinói székházában. Az új modell gyorsabb processzort, jobb minőségű kamerát és hosszabb akkumulátoros üzemidőt kínál elődjénél, és angolul, franciául és németül akár kérdéseket is fel lehet tenni neki. Október 28-án érkezik a hazai üzletekbe.
Vágólapra másolva!

Változatlan külsővel és alaposan feltuningolt belsővel érkezik október 28-án hazánkba az iPhone 4S, az Apple legújabb okostelefonja. A készülék az iOS mobiltelefonos operációs rendszer legújabb, 5-ös verzióját futtatja, a felhasználó adatait az Apple iCloud nevű számítási felhőjébe menti, és még a beszédből is ért, bár csak idegen nyelven. A nagy csoda, a sokak által várt iPhone 5 bejelentése azonban elmaradt.

A készüléket az Apple cupertinói székházában Tim Cook, a cég új elnök-vezérigazatója mutatta be vezető kollégái társaságában, az eseménytől a vállalat vezetéséről nemrég lemondott Steve Jobs távol maradt. Az új iPhone-t sem maga Cook, hanem a cég marketingvezetője mutatta be a nagyközönségnek, pedig ezt a feladatot korábban mindig a cégvezető, vagyis maga Jobs végezte.

Október 28-án debütál itthon az új iPhone

Az új iPhone elődjéhez hasonlóan fekete és fehér színben lesz kapható, de elsőként lesz elérhető 64 gigabájtos memóriával felszerelt változatban is. Ez utóbbi változat a legdrágább, az amerikai boltokban előfizetéssel együtt is négyszáz dollárt kell adni érte. A harminckét gigabájtos verzióért háromszáz dollárt, a legolcsóbb, tizenhat gigabájtosért pedig kétszáz dollárt kérnek majd el az amerikai boltokban, a korábbi, kisebb tudású 3GS modellt viszont hűségszerződéssel akár ingyen is hazavihetik az amerikai ügyfelek.

Forrás: Apple
Külsőre nem lehet megkülönböztetni az iPhone 4-et a 4S-től

Azt még nem tudni, hogy Magyarországon mennyibe fog kerülni az iPhone 4S, de az már biztos, hogy október 28-ától lehet megvenni a hazai boltokban. Az előző típusokat a T-Mobile és a Vodafone árusította, azt viszont még nem tudni, hogy az új modell melyik szolgáltató kínálatában lesz elérhető, de az Apple nemrég beindított magyar online boltjában valószínűleg ez is megvásárolható lesz.

Gyorsabb, de hosszabb az akkuideje

Phil Schiller, a cég marketingvezetője mutatta be az iPhone 4S-t. "A belseje teljesen új. Más chip van benne, az A5-ös." A kétmagos processzornak hála a grafikus motorok akár hétszer több számítást tudnak elvégezni, mint a korábbi iPhone-ok. A készülék képességeit az Epic játékfejlesztő cég elnöke, Mike Capps mutatta be kiadás előtt álló Infinity Blade 2 nevű programjával. A grafika ugyan nem olyan jó, mint amit a játékkonzolokon láthatunk, ám a telefonok között biztosan kiemelkedő lesz - ígéri Schiller.

A nagy teljesítményű processzor ellenére a készülék akkumulátoros üzemideje a korábbinál hosszabb lesz - ígérte Phil Schiller, az Apple marketingvezetője a 4S bemutatóján. Elmondása szerint 10 óra videózást, 40 óra zenehallgatást bír az iPhone 4S egyetlen töltéssel. Wifin keresztül akár kilenc órán át is lehet majd böngészni a készülékkel, 3G hálózaton pedig nyolc órát beszélhetünk vele. Csupán az nem derül ki a felsorolásból, hogy vegyes használat mellett többnapos üzemre képes lesz-e az iPhone 4S, vagy ezt a készüléket is naponta kell majd tölteni. Az új iPhone CDMA- és GSM-hálózatokon is egyaránt használható, viszont nem támogatja a következő generációs, LTE nevű mobilinternetes szabványt - valószínűleg azért, mert az jelentősen csökkentette volna az üzemidejét.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Phil Schiller bemutatja az iPhone 4S-t

Ha beszél nyelveket, kérdezgetheti is

Az új iOS legizgalmasabb funkciója a feltuningolt hangvezérlés funkció. A Siri nevű rendszer a felhasználó beszédben feltett kérdéseire be tud számolni például a várható időjárásról, segít elérni a naptár bejegyzéseit, vagy interneten keresni, vagyis olyan, mintha személyi asszisztens lenne. Használni azonban csak akkor tudja a tulajdonos, ha akcentus nélkül beszél angolul, németül vagy franciául. A helyszíni beszámolók szerint ugyan a telefonhoz olyan lassan kell beszélni, mintha egy kisgyereknek akarnánk elmagyarázni valamit.

A Siri nem csupán pofonegyszerű kérdésekre tud válaszolni az Apple szerint: képes definíciókat keresni az interneten, ki tudja számolni, hogy az ünnepekig hány nap van hátra, valutát tud váltani napi árfolyamon, sőt még találkozókat is tud rögzíteni a naptárban. Automatikusan eltárolja az adatokat, válaszokat szolgáltat, ha valami nem világos, akkor visszakérdez. Még diktálni is lehet neki, így csendesebb helyeken még a virtuális billentyűzet használatától is megkíméli a felhasználót.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Tim Cook és az iPhone elégedettségi statisztikái

Full-HD-ben vesz fel az új iPhone

A korábban kiszivárgott információknak megfelelően új, 8 megapixeles szenzor került az Apple új okostelefonjába. Az iPhone az évek során a Flickr legnépszerűbb fényképezőgépévé vált, az újonnan feltöltött fotók nagy része már ezzel az okostelefonnal készül. A szenzor a hátsó megvilágítású technológiával készül, így sokkal több fényt enged át. Ennek eredményeképpen az iPhone 4S-t vásárlók élesebb fotókat tudnak készíteni rossz fényviszonyok mellett is. A kamera sebességén tuningoltak az Apple mérnökei: a készülék 1,1 másodperc alatt készíti el az első képet, és fél másodperc alatt a továbbiakat. A 4S kamerájával már full-HD-s (1080p) felbontású videókat is felvehetnek majd a felhasználók.

Összességében elmaradt a nagy dobás, amely az Apple őszi bemutatóit jellemezte: bár az új iPhone tudása valóban nőtt az előző modellhez képest, a tavaly bemutatott iPhone 4-hez viszonyítva egyáltalán nem forradalmi újdonság a 4S után, az előző termékfrissítésnél a fejlődés mértéke sokkal nagyobb volt. Az igazi nagy dobás az új modelleken futó új iOS-szoftver, ennek extráit azonban még tavasszal megmutatta Steve Jobs, most csupán a megjelenés tényét jelentette be a vállalat.

SMS-gyilkos az új iPhone-szoftverben

A telekommunikációs szolgáltatók valószínűleg nem örülnek, de a legújabb iOS szoftverével az Apple is beállt azoknak a cégeknek a sorába, amelyek az SMS-hez hasonló szolgáltatást nyújtanak felhasználóiknak. A frissen bejelentett iMessage nevű app segítségével az iPhone és iPad tulajdonosok úgy cseveghetnek egymással rövid üzenetekben, mintha szöveges üzenetben tennék. Az egyetlen különbség, hogy az iMessage az internetet használja, így nem kell fizetni minden egyes üzenetért.

A könyvek után az újságok világába is megpróbál bejutni a vállalat: a Newsstand nevű alkalmazásában a népszerű magazinok legfrissebb példányait lehet olvasni. Az Apple nem indít saját új boltot, a Newsstand a korábban az iPad alkalmazásai között szétszórva tárolt hírlapokhoz és magazinokhoz tartozó appoknak lesz a gyűjtőfelülete. A szoftver szinkronizál is a különböző iOS eszközök között, pontosan úgy, ahogyan az Amazon Kindle olvasói és szoftverei is. Az egyik készüléken elolvasott cikket a másikon már nem kell az elejéről újra elolvasni. A Newsstandbe beköltöztetett újság appok képesek lesznek a háttérben frissíteni magukat, igaz ezt csak naponta egyszer tehetik meg, hogy ne merítsék le az eszközök akkumulátorát.

Forrás: Apple

Az iOS5 bejelentése nem csak az iPhone 4S-re várókat érinti, hiszen a cég korábbi készülékeire is fel lehet telepíteni. Az október 12-én megjelenő rendszer az összes iPad-modellre, az iPhone 3GS és annál újabb okostelefonokra valamint az iPod Touch utolsó két generációjával is kompatibilis.

A felhőbe költöznek az iPhone-osok adatai

Október 12-én indul az Apple iCloud nevű számítási felhő alapú szolgáltatása is, amely a felhasználók adatainak biztonsági másolatát tárolja. Az Apple szerverein tárolt adatokat egyszerűen megoszthatjuk ismerőseinkkel, letölthetjük asztali számítógépünkre, de arra is használható a tárhely, hogy új iPhone-ra varázsoljuk a régi készüléken lévő adatokat. Az iOS-t futtató eszközök tulajdonosai a jövőben azokat az adataikat is elérhetik, amelyeket helyhiány miatt töröltek a készülékről. A felhőből bármikor lehívhatják alkalmazásaikat, kontaktjaikat, könyveiket vagy egyéb adataikat

A szolgáltatáshoz kapcsolódik az iTunes Match nevű, kezdetben csak Amerikában elérhető zenetárhely is. Az öt gigabájtos, a kedvenc albumok tárolására elegendő zenetárhelyet minden iOS eszközzel rendelkező felhasználó ingyen kapja meg. A tíz gigabájtos tárhelyért évi 20, a húsz gigabájtosért 40, az ötven gigabájtosért pedig száz dollárt kérnek.

Nem nyírják ki az iPodot

Az előzetes pletykákkal ellentétben a cég nem öli meg az iPod-termékvonalat - még a korosnak tűnő Classic típust sem, október 12-én jelenik meg ennek legfejlettebb tagja, az új iPod Touch. Az iPhone-hoz hasonló, de vékonyabb kivitelű készülék 8,32 és 64 gigabájtos változatban lesz kapható, 200, 300 és 400 dolláros áron, vagyis ugyanannyit kell fizetni érte, mint az iPhone-ért hűségszerződéssel. A Touchcsal kapcsolatos egyetlen újdonság, hogy az eddigi fekete mellett most már fehér színben is kapható.

Komolyabb változásokon esett át az Apple legkisebb kijelzővel is rendelkező iPodja, a Nano. A kütyüre telepített alkalmazások között könnyebben lehet lapozgatni, és a legújabb generáció már beépített lépésszámlálót is tartalmaz. A mozgásérzékelőnek hála a készülék remek társa lehet a kocogóknak, mert a sporthoz illő zene lejátszása mellett pontosan tudja azt is követni, hogy hány kilométert tett meg az ember.

Forrás: Apple
Az új iPod Nanót virtuális óraszámlapokkal is ellátják

Az érintőképernyős iPod Nanóban a kiadás után meglátták a lehetőséget a kiegészítőgyártók, és sorra jöttek ki a zenelejátszót high-tech órává változtató szíjak és tokok. Az Apple azoknak is kedveskedett, akik a csuklójukon szeretik hordani a Nanót. A lejátszó szoftvere tizenhat új óraszámlapot tartalmaz, amelyek között van a gyerekeknek szánt Miki egeres, de a barkácsolókat célzó elektroncsöves is. A frissítés nem lényeges, de izgalmas látni, hogy a cég támogatja az iPod alternatív felhasználását.