2013-ra minden településre gyors internetet ígér a kormány

Vágólapra másolva!
Két éven belül minden magyarországi településen elérhető lesz a széles sávú internet Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárának nyilatkozatai szerint.
Vágólapra másolva!

A politikus erről az Információs Társadalom Parlamentje című konferencián beszélt szerdán. Nyilatkozata szerint a Digitális megújulás projekt részeként 2013-ban nem lesz olyan település Magyarországon, ahol nem érhető el a széles sávú internet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) statisztikái szerint jelenleg közel száz településen nem lehet széles sávú internetre előfizetni.

Az NMHH adatai szerint gyors internet több mint háromezer település lakossága számára érhető el, bár a széles sáv kritériuma csupán 144 kilobites másodpercenkénti letöltési sebesség az Európai Bizottság itthon is alkalmazott definíciója szerint, ami egy viszonylag rossz minőségű mobilinternetes kapcsolatnak felel meg. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a kormány a tervek szerint a harmadik vagy negyedik negyedévben fogja értékesíteni a 900 megahertzes rádiófrekvencia használati jogát. A sáv használatával a mobilszolgáltatók jelentősen bővíthetik kapacitásukat, így például jobb lefedettségű és gyorsabb, olcsóbban elérhető mobilinternetet szolgáltathatnak.

Az államtitkár az eseményen elmondta, hogy a kormány tisztában van azzal, hogy a válságadók megfizetése nehéz feladat a telekommunikációs szektor számára, ennek a társaságok beruházási kedvére gyakorolt negatív hatását piacbarát szabályozás kialakításával akarják ellensúlyozni.

Nyitrai Zsolt ugyanitt közölte azt is, hogy hamarosan parlamenti vitára bocsátják a hálózat-, és információbiztonságot is szabályozó elektronikus hírközlési törvény felülvizsgálatát, valamint lépéseket tettek arra, hogy a kormányzati szférában a nyílt ODF (Open Document Format) dokumentumformátum használata legyen kötelező. Ennek a formátumnak a felépítése nyilvános, így bárki készíthet olyan szoftvertz, amely meg tudja nyitni ezeket.