PC-k millióival spórol áramot a Google

Vágólapra másolva!
A keresőóriás takarékosabb szervereket tervezett magának, mint amilyeneket a versenytársak használnak, tízmillió dolláros nagyságrendben fektetett szélerőműbe és napenergiába, ráadásul még az otthoni fogyasztók életét is megkönnyítené környezetbarát ötleteivel.
Vágólapra másolva!

Több millió gyenge, sima PC szintű számítógép dolgozik a Google adatközpontjaiban, mégis takarékosabban működik a keresőóriás szerverparkja, mint a hagyományos adatközpontok. A takarékos üzemet az teszi lehetővé, hogy a cég saját tervezésű, csak a legszükségesebbeket tartalmazó kiszolgálókat használ.

A cég kezdetben a legegyszerűbb, számítástechnikai boltból megvehető alkatrészekből összerakott gépeket használt a drága szervergépek helyett. Később azonban a még takarékosabb, kisebb fogyasztású gépek felé fordultak. A cég 2009-ben mutatta be az addig csak a pletykákból ismert kiszolgálóit: ezek a gépek már lényegesen kevesebb bolti alkatrészt tartalmaztak, alaplapjaikat a Google tervei alapján a Gigabyte gyártotta, a memória és a merevlemezek azonban ezekben is szabványosak voltak. A terv érdekessége, hogy a tápegység mellett akkumulátort is tartalmaz a gép, így meg lehet spórolni a szerverfürtöket áramszünet esetén energiával ellátó nagy szünetmentes tápegységeket és generátorokat.

Forrás: Steve Parker
Sima PC-alkatrészekből készültek az első Google szerverek 1998-ban (fotó: Steve Parker)

A szervereket gépteremmé átalakított szabványos konténerekbe szerelik be a Google mérnökei. Egy-egy ilyen konténerbe 1160 gép kerül, amelyeknek fogyasztása - és természetesen hűtése - akár a 250 kilowattot is elérheti. A módszer nem egyedi, ilyen felépítésű, ám a Sun által készített konténer tárolja az Internet Archive internetes "levéltár" adatait is, ám így is tartogatott meglepetéseket a technológia. Az első konténerüket például nem bírta el a daru, amelyet a beemeléséhez rendeltek. A szerverközpont jelenlegi fogyasztása mellett egy Google-keresés 0,2 gramm szén-dioxid levegőbe juttatásával jár.

Ad is, vesz is áramot a Google

A nagy áramfogyasztók egy idő után elérik azt a felhasználási szintet, hogy nemcsak fogyasztóként, hanem kereskedőként is érdemes jelen lenniük a villamosenergia-piacon. 2006-ban még csak azt jelentette be a Google, hogy Mountain View-i főhadiszállását 1,6 megawatt összteljesítményű napelemmel fedi le. A terv szerint a cellák harminc százalékkal csökkentik az irodaház energiaigényét.

Forrás: AFP/Pedro Armestre

2010-ben a cég még jobban elkötelezte magát a megújuló, zöld energia mellett. A Google 38,3 millió dollárt fektetett be a NextEra Energy Resources nevű vállalatba, amelynek szélerőműfarmjai 170 megawatt energiát termelnek. Ez a mennyiség 55 ezer háztartás - egy nagyobb magyar város - ellátására elegendő. A Google céljai között szerepel, hogy 2012-re a felhasznált energia ötven százalékát megújuló forrásból fedezzék.

Villanyórát cseréltetne a Google

Az otthonokba is beköltözhetne a Google fogyasztás-ellenőrző technológiája, ha az áramszolgáltatók csatlakoznának a kezdeményezéshez. A PowerMeter nevű szoftver a házak elektromos hálózatába bekötött okos villanyóráktól (smart meter) veszi a jeleket, és ezeket dolgozza fel grafikonon megjeleníthető formában. Az adatok nemcsak a lakásba beszerelt kijelzőn nézhetőek meg, hanem az iGoogle kezdőlapon és az okostelefonok kijelzőjén is megjeleníthetők.

Forrás: Google

A tudatosabb fogyasztásra való átszokás mellett az eszköz arra is jó, hogy telefonon ránézzünk, nem maradt-e bekapcsolva a vasaló. A grafikonon órára lebontva megnézhetjük, mikor mennyi áramot vett fel a lakás, így könnyen be lehet azonosítani, melyik háztartási eszköz mennyivel járul hozzá az áramszámlához.

Csak maroknyi villamosipari cég forgalmaz a PowerMeterrel kompatibilis mérőket. Olyanból pedig tényleg csak féltucatnyi van, amelyik a Google-lel együttműködve teszteli a szoftvert. Sajnos a próbaüzemben részt vevő cégek közül a legközelebbi is egy fél kontinensnyire, Nagy-Britanniában van, így csak várhatunk arra, hogy az áramfogyasztási túlkapásokra figyelmeztető órák előbb-utóbb hozzánk is eljutnak.