A Google egyik embere is eltűnt Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Wael Ghonim, az internetes vállalat régiós marketingért felelős vezetője egy konferenciára utazott Kairóba és jelezte, hogy részt vesz a múlt pénteki tüntetésen. Azóta nincs hír róla.
Vágólapra másolva!

Ghonim eltűnéséről már korábban kiszivárogtak információk, de a Google csak most erősítette meg hivatalosan is, hogy nyoma veszett a cég közel-keleti és észak-afrikai marketingért felelős vezetőjének - írja a PC World. A férfi utoljára január 27-én, csütörtökön adott magáról hírt a Twitteren. "Imádkozzunk Egyiptomért. Nagyon aggódom, mivel úgy tűnik, a kormány holnap háborús bűnt készül elkövetni az emberek ellen. Mindannyan készen állunk rá, hogy meghalunk" - áll az üzenetben.

Kairóban január 28-án kezdődött az első nagyobb, szervezett tüntetés Hoszni Mubarak elnök ellen. A kormány aznapra virradóra kapcsoltatta le az internetet és a mobilszolgáltatást az országban, és rohamrendőrök tömegeit vezényelték a fővárosba. A férfit a hírek szerint családja is megkérte, hogy ne vegyen részt a tüntetéseken, de ennek ellenére kiment pénteken a megmozdulások fő helyszínének számító Tahrir térre, ahonnan korábban is küldött tweeteket.

A Google egy angliai telefonszámon várja az alkalmazottjával kapcsolatos bejelentéseket, egy kanadai és egy libanoni férfi, akik a Twitteren értesültek az eltűnéséről, közösen hoztak létre egy bárki által elérhető adatbázist - egy Google Dokumentumokban elhelyezett, szabadon szerkeszthető táblázatot - a forrongások során eltűnt személyekről. A Reuters szerint az egyiptomi zavargásoknak, az erőszakos rendőri fellépéseknek köszönhetően 140 halálos áldozata van országszerte. A Google, több más multinacionális vállalathoz hasonlóan, maga is bezárta helyi irodáját dolgozóinak biztonsága érdekében.