Sugárzást is mér az új japán okostelefon

Vágólapra másolva!
Radioaktivitást, UV sugárzást és testtömeget is fog mérni a japán NTT Docomo új okostelefonja. A készülék szenzorai cserélhetőek lesznek, így mindenki aggodalmainak megfelelő mobiltelefont készíthet.
Vágólapra másolva!

Szenzorokkal teli hátlapokkal felszerelhető okostelefon gyártásába fog az NTT Docomo japán mobilszolgáltató. A fukusimai baleset ihlette fejlesztés segítségével radioaktivitás-mérővel, testzsírszámlálóval vagy akár a rossz leheletre figyelmeztető érzékelővel bővíthetik telefonjukat a Docomo ügyfelei.

A kiegészítő funkciókat különböző "kabátnak" nevezett vastagabb, elektronikát is tartalmazó hátlapokba fogják beépíteni a Docomo mérnökei. Az ötlet nem teljesen újszerű, ilyen eszközökkel lehetett GPS funkciót biztosítani a régi PDA-knak, de ilyen módszerrel növeli az iPhone navigációjának hatékonyságát a Tom-tom is.

Az első három szenzoros kabátot az októberi Combined Exhibition of Advanced Technology szakkiállításon fogja bemutatni a japán mobilszolgáltató. A radioaktivitást mérő szenzor mellett ki lehet próbálni a testtömeget mérő és a beeső ultraibolya-sugárzást figyelő kiegészítőt is. A hat hónappal ezelőtti reaktorbaleset óta ugrásszerűen megnőtt Japánban a radioaktivitás-mérők iránti kereslet. A Docomo szóvivője szerint a készülő okostelefon elsősorban ezt az igényt igyekszik kielégíteni, a többi szenzor jóformán csak extra lesz.