A játékok után a film és a zene a Facebook következő célpontja

G8, e-G8, gatdasági konferencia, Mark Zockerberg, Facebook, Nicolas Sarkozy
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg az e-G8 csúcstalálkozón a világ legfejlettebb országainak vezetői között beszélt a közösségi oldallal kapcsolatos legújabb terveiről, a politikusok pedig egyelőre nem jutottak dűlőre arról, hogyan is kellene szabályozni az internetet. 
Vágólapra másolva!

Az internetet előbb-utóbb szabályozni lehet, de nem nagyon, nem túl hamar, és lehetőleg nem a kormányok által - így foglalta össze a Párizsban idén első ízben megrendezett e-G8 csúcstalálkozó eredményét a Wall Street Journal üzleti napilap tudósítója. A kedden és szerdán lezajlott konferencián a világ 7 legfejlettebb ipari országának és Oroszországnak a vezetői mellett több száz üzletember és politikus vett részt, és beszéltek a szerzői jog kérdésein át a gyermekek védelméig számos témáról, de közös álláspont nem rajzolódott ki a jövőre vonatkozó elképzeléseikkel kapcsolatban.

A konklúzió némileg eloszlathatja az internet-szabályozás és az esetleges erősebb tartalomszűrés vagy netcenzúra bevezetése miatt aggódó aktivisták aggályait, akik a csúcstalálkozó első napján rossz szemmel nézték, hogy a világ legfejlettebb országainak vezetői a net jövőjéről diskurálnak. Igaz, némileg felkavarta a kedélyeket, hogy pont a csúcstalálkozót megelőzően szivárgott ki az Európai Bizottság egyik tervezete, amely a netszolgáltatókat bízná meg a kalózkodás elleni fellépéssel - de hogy pontosan mit várna tőlük, az még nem derült ki.

"Kérlek, ne szabályozz"

A csúcstalálkozón az EU-s tervezet nem került szóba, Nicolas Sarkozy francia államfő harcos álláspontjával viszont többen vitába szálltak. Az e-G8-at vendégül látó politikus ugyanis azzal adta meg a konferencia alaphangját, hogy kijelentette: Az internet nem lehet egy erkölcsök és szabályok nélküli párhuzamos világ. Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója szerint a szabályozás mindenképpen az internet fejlődésének a gátja lenne, és a "teljesen új iparágakat" nem szabad szabályozni.

Forrás: AFP
A fejlődés gátja lenne a szabályozás Eric Schmidt szerint

A reguláció ellen szólalt fel az egyik nagy francia internetszolgáltató, az Iliad SA alapítója, Neil Xavel is, aki szerint az e-G8 fő üzenete az lehetne, hogy "Kérlek, ne próbálj szabályozni." Lawrence Lessig jogászprofesszor, a digitális kor szükségleteihez igazított Creative Commons szerzői jogi rendszer kidolgozója szerint a webes szakma nem bízhat meg a kihívásokra a kormányok által adott válaszokban.

Forrás: AFP
"Kérlek, ne próbálj szabályozni" - mondta Maurice Levy

A csúcstalálkozót szervező Maurice Levy, a Publicis Groupe reklám- és médiaügynökség vezérigazgatója szerint az kell, hogy legyen a csúcstalálkozó fő üzenete, hogy az internet a gazdasági növekedés kulcsa. A legfejlettebb ipari országoknak Levy szerint megoldást kell találniuk arra, hogyan vállaljanak részt a kormányok, a netszolgáltatók és az internetes vállalatok a növekedés költségeiből, és hogyan segíthetik a kormányok a fejlődést anélkül, hogy a beavatkozásuk révén veszélybe kerülne az. A legnagyobb technológiai cégek Párizsba meghívott vezetői, és Levy is részt vesz csütörtökön a Deauville-ben megrendezésre kerülő G8-csúcson, ahol ezt az üzenetet szeretné közvetíteni a résztvevő államfőknek.

Zuckerberg a filmnézést is közösségi élménnyé tenné

Eric Schmidt és Mark Zuckerberg, a Facebook 27 éves alapító-vezérigazgatója is jelen lesz a G8-ak hagyományos csúcstalálkozóján csütörtökön, hogy elmondják saját elképzeléseiket az internet jövőjéről, de a párizsi konferencián az internetes vállalkozó még a több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldallal kapcsolatos terveiről is beszélt. A játékok után a film, a zene, a televízió és a könyv lesz a következő, ami közösségivé válik a szájt révén.

"A zenehallgatás olyasmi, amit az emberek a barátaikkal közösen csinálnak. A film, a tévé, a hírek, a könyvek - ezek a fajta dolgok olyanok, amelyeket, azt hiszem, az emberek természetszerűleg megosztanak a barátaikkal. Remélem, hogy részesei lehetünk az újfajta vállalatok felépítésének, és annak, hogy a már meglévő, ezeket a nagyszerű tartalmakat produkáló vállalatok még inkább közösségivé válhatnak" - mondta Zuckerberg a Bloomberg hírügynökség szerint.

A Nettflix lehet a közösségi pionír

Az alapító szavaiból nem derült ki egyértelműen, hogyan válik a médiafogyasztás még közösségibbé, de azt elárulta, hogy a hagyományos DVD-kölcsönzőből online szolgáltatóvá vált Netflix tárgyalásokat folytat a közösségi oldallal, ami akár azt is jelentheti, hogy a Facebook-felhasználók a szájton belül érhetik majd el a cég katalógusát, és akár ott kölcsönözhetnek, nézhetnek és ajánlhatnak egymásnak filmeket.

Forrás: AFP
Alaposan megijesztette a netes cégeket Nicholas Sarkozy

A Facebook 2007 óta teszi lehetővé a külső alkalmazásfejlesztést a szájtra, amelynek révén a FarmVille nevű kertészkedős játékáról ismert Zynga az egyik legértékesebb játékfejlesztő cég lett, a cég tőzsdei értékét jelenleg 8,2 milliárd dollárra becsülik. A Facebook akkora befolyással bír az internetes piacon, hogy a Netflix részvényeinek árfolyama már a közösségi oldallal való tárgyalás hírére megugrott.

A most 27 éves Mark Zuckerberg által 2003-ben elindított közösségi oldal idén 2 milliárd dollárnyi reklámbevételre tehet szert az elemzők szerint, részben olyan multiknak köszönhetően, mint az Adidas vagy a Coca-Cola, és ezeket nem kis részben a Google-tól csábítja át magához. Zuckerberg az e-G8-fórumon cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a jelenleg az oldalról kitiltott 13 évesnél fiatalabb korosztály előtt is megnyitnák az oldalt - mint elmondta, ez egy korábbi nyilatkozatának félreértelmezése miatt terjedt el. Azt azonban lehetségesnek látja a szájt alapítója, hogy később egy külön szolgáltatást indítsanak el gyerekek számára, akár online oktatási eszközökkel együtt.

"A fantázia kolosszális csődje az oktatás"

Az oktatást tűzte zászlajára Rupert Murdoch, a News Corp. médiavállalat vezére. A médiamogul szerint a technológiai fejlődés érintetlenül hagyta az élet egyik legfontosabb területét, az oktatást. "Egy ötven éves álomból felkelő tanár azt venné észre, hogy a tantermeink ugyanúgy néznek ki, mint a viktoriánus korban" - mondta Murdoch. Beszédében később a jelenlegi oktatási rendszert a képzelet kolosszális csődjének, a gyermekek és unokák felé való felelősségről való lemondásnak nevezte a mogul.

Forrás: AFP
Az interaktív oktatás Rupert Murdoch médiamogul álma

A probléma megoldását elsősorban nem a tabletekben vagy az iskola-notebookokban látja Murdoch, hanem a megfelelő oktatási szoftverekben. A területben annyira hisz a News Corp feje, hogy cége 2010-ben 90 százalékos tulajdont vett az iskolai tesztek lebonyolítását és a testreszabott oktatást lehetővé tevő programokat gyártó Wireless Generation nevű cégben. Murdoch azzal zárta beszédét, hogy felszólította a teremben ülőket, hogy segítsenek a tantermekbe becsempészni az internetre jellemző testreszabhatóságot.