Vágólapra másolva!
A Songo.hu március végén bezárja a kapuit, a magyar online zeneboltban korábban megvásárolt zeneszámokat a felhasználóknak érdemes CD-re írniuk, hogy a jövőben is korlátozás nélkül hallgathassák.
Vágólapra másolva!

A 2006-ban elindított Songo Zenebolt szerda délután e-mailben értesítette felhasználóit arról, hogy március 31-ével bezárja kapuit, mert működtetése nem volt nyereségesen megoldható. Az üzemeltetők szerint a forint gyengülése és az online vásárlási szokások megváltozása vezetett az áruház bezárásához. A Songo katalógusában mintegy 1,1 millió darab zeneszám érhető el, amelyekből mintegy ötvenezer magyar előadó alkotása. A zenéket nem mp3, hanem másolásvédett Windows Media Audio, vagyis .wma formátumban lehet letölteni a vásárlás után az oldalról, ezek lejátszása csak a megfelelő licenc birtokában lehetséges.

Lehetetlen nyereséges online zeneboltot működtetni

Horváth Szabolcs, a Songót működtető eMusic cég ügyvezetője az [origo]-nak úgy nyilatkozott, véleménye szerint Magyarországon, illetve Kelet-Európában a profitábilis legális online zeneértékesítés gyakorlatilag lehetetlen. Horváth szerint a fizetős zeneeladásnak teljes egészében leáldozott, hiszen az emberek a YouTube-on, vagy más ingyenes, online streaming szolgáltatónál, valamint egyéb forrásból teljesen ingyen tudnak zenéket hallgatni a házibulikon vagy akár saját szórakoztatásukra is.

A szakember elmondta, hogy a Songo népszerűségét jelentősen hátráltatta, hogy a lemezkiadók folyamatosan erőltették a másolásvédett fájlok alkalmazását, ezeket azonban nem lehetett egyszerűen használni hordozható eszközökön, ami miatt a felhasználók nem kedvelték ezeket. A lemezkiadó partnerek egy ideje már hajlandóak lettek volna átállni a standard mp3 formátumra, ám túl későn észleltek: csekély forgalma miatt már nem érte volna meg átalakítani a teljes rendszert.

Egymillió zeneszámot sohasem vettek meg

Az ügyvezető elmondása szerint egyként az 1,1 millió darab zeneszámot tartalmazó katalógusból mindössze nagyjából tíz százalékát vették meg, azaz közel egymillió letölthető dalért soha senki nem fizetett. Mivel a magyar piac túlságosan kicsi, nem érte volna meg szűk réteget célzó, - ezért például a YouTube-on sem feltétlenül elérhető - kínálattal sem előrukkolni. További problémát jelentett, hogy a kiadók - Horváth Szabolcs szerint - túl magas összeget kértek egy-egy zeneszámért, amelyet még a hazai jogkezelőknek fizetendő hetven forintos dalonkénti minimum jogdíj is megfejelt, pedig a zenefogyasztási szokások változását tükröző végfelhasználói ár valahol az 5-10 forintos sávban lett volna indokolt.

Az eMusic ügyvezető igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a Songo áruházat kiszolgáló szerverek tartalmát a teljes zenei katalógussal egyszerűen letörlik majd a március végi leállást követően, a felszabadult infrastruktúrát pedig más weboldalak működtetéséhez fogják felhasználni.

Így lehet megmenteni a Songóról vett zenéket

A .wma formátumú dalokat szabadon CD-re lehet írni, és mivel az audiolemezek nem tartalmaznak másolásvédelmet, ebből a forrásból grabberszoftver, vagy akár a Windows Media Player segítségével már korlátlan számú másolatot, vagy akár mp3 állományokat is létre lehet hozni a számokból - bár a sokszori digitális konverzió nyomán valamelyest csökkenhet a minőség.

Forrás: [origo]
Ez az üzenet fogadja a Songo.hu látogatóit



A fenti műveletet javasolják a bezáró zeneáruház működtetői is a felhasználóknak, mivel a hónap végével a Songo szervereit is le fogják állítani. Ez pedig azzal jár, hogy a megvásárolt zeneszámokat újból nem lehet majd letölteni, és a lejátszáshoz szükséges licenceket sem lehet majd sehonnan letölteni, amelyre akkor lehet szükség, ha valaki újratelepíti a számítógépét, vagy új PC-t vásárol. A feladattal nem boldoguló ügyfelek a [email protected] címen kérhetnek segítséget a zeneáruház ügyfélszolgálatán március végéig. A Songo bezárásával már csak egyetlen nagy online zenebolt maradt a hazai piacon, a Dalok.hu, amely magyar előadók műveit értékesíti szabadon másolható mp3, valamint veszteségmentesen tömörített, CD-minőséget biztosító .flac formátumban.