A kapcsolatról szólnak a legjobb magyar startupok

dragontape
Vágólapra másolva!
YouTube-videós bulik szervezését megkönnyítő szolgáltatás, nemzetközi babérokra törő webbolt és böngészőből használható ingyentelefon nyerte meg a legígéretesebb technológiai fejlesztéseknek kiírt 2011-es startup díjat. A verseny legérdekesebb indulója újfajta szövet előállításához keresett támogatókat.
Vágólapra másolva!

A negyedik StartUP Konferencián a legjobb technológiai fejlesztések, webes szolgáltatások, üzleti ötletek mérkőztek meg egymással. Az előzetes nevezést leadó harminc induló vállalkozásból csupán nyolc jutott a technológiai befektetőkből álló zsűri elé, közülünk válaszották ki a különböző - az ingyenes irodahasználattól a mentori programokban való részvételig terjedő - jutalmakat bezsebelő első három ötletet.

Dragontape: minden buliból YouTube-diszkó lesz

Az [origo] is bemutatta a mostani versenyt megnyerő Dragontape-et annak indulása idején. A szolgáltatás a régről ismert válogatáskazetta fogalmát helyezi mai környezetbe: YouTube-videókat és SoundCloud-zenéket rendezhetünk legfeljebb három órás mixekbe, amelyeket el lehet menteni későbbi használatra, meg lehet osztani e-mailben vagy a Facebookon. A Dragontape csapat a webes verzió mellett immár készíti az iPad-, okostelefonos és okostévés verziót is.

Forrás: [origo]
Ugyanaz a lap a lejátszó és a mixelőfelület

A tapasztalt webes szakemberek által alapított szolgáltatást jelenleg heten üzemeltetik, ezek közül öten teljes munkaidőben dolgoznak a Dragontape-en. A cég partnerségek kiakításával van elfoglalva, arra törekszik, hogy minél többen megismerjék a szolgáltatást. A Dragontape weblapokba beilleszthető lejátszói már több oldalon megjelentek, az iPades verzió elkészítése mellett a népszerűsítés a csapat dolga.

Ingyenhívó: telefonálás böngészőből

Rögtön a böngészőjükből indíthatnak telefonhívást az Ingyenhívó technológiáját használó cégek weboldalának látogatói. A honlapokba egy Flash-videóval megegyező módon beszúrható telefongomb használatához csak mikrofon és hangszóró szükséges. A rendszer nagyszerűsége abban áll, hogy a céges weboldal látogatója mindenféle telepítés nélkül, akármilyen böngészőből, regisztráció nélkül hívhat fel tetszőleges telefonszámokat, például ügyfélszolgálatokat vagy call centereket. A telefonhívás árát a cégek fizetik, a leendő vásárlónak semmibe se kerül a hívás.

Forrás: [origo]
A telefonszámunkat is megadhatjuk, ilyenkor visszahív a rendszer

Az Ingyenhívó mögött összeszokott csapat, a Gépelő.hu-t és Otthonról.hu-t is fejlesztő Skawa áll. A cégnek ez az első kis- és középvállalkozásoknak szánt szolgáltatása, amely immár bárki számára elérhető a honlapba építhető telefonnal és az eszköz használatát elmagyarázó videóval együtt - az utóbbin Rudolf Péter a kalauzunk. A felhasznált technológiába három emberévnyi mnunkát fektetett a Skawa, korábban csak nagy ügyfelei - bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek - voltak, a hoteleknek, webboltoknak most nyílt meg a rendszer. A csapat jelenleg befektetőkkel tárgyal, illetve az Ingyenhívó megismertetését célzó marketingstratégián dolgozik.

Infomeme: közösségi webbolt baráti reklámmal

A zenekarok új albumainak, a szerzői kiadású e-könyveknek és a neten megvehető tananyagoknak akar a piacterévé válni a startupverseny harmadik helyezettje, a nemzetközi piacot célba vevő Infomeme. A szolgáltatás az alkotók terjesztéssel kapcsolatos munkáját egyszerűsítené le, amennyire lehet. A kész művet csak fel kell tölteniük a rendszerbe (elég megadni az ismert tartalommegosztó oldalak vonatkozó linkjét), meghatározni az árát, és máris rendelkeznek egy bolti linkkel, ahol megvásárolható a mű. A link egy kattintással osztható meg például a facebookos ismerősök között, akik maguk is vásárolhatnak, illetve továbbküldve a linket a termék promotereivé válnak, és akár jutalékot is kaphatnak.


Két perc alatt fel lehet vinni egy terméket az Infomeme-be

A szolgáltatás mögött a tapasztalt fiatal üzletember, Goldmann Dávid áll, aki teljesen új csapatot toborzott a nemzetközi piac meghódítására készülő Infomeme köré. Az ötletben nemcsak a gazdája látott fantáziát, már vannak is befektetők, akik pénzt adtak az Infomeme létrehozására megalakított, Hongkongon bejegyzett cégnek. Az oldal április 15-én indul béta fázisban, ekkor még csak azok tölthetik fel az eladni szánt szakmai anyagaikat, akik kaptak meghívókódot. A teljes nyitás ősszel várható.

Laokoon: mozgó szövet

A technológiai verseny legmeglepőbb indulója - és későbbi különdíjasa - Szentirmai-Joly Zsuzsanna textiltervező ötlete volt, aki internetes szolgáltatás, számítógépes megoldás helyett egy újfajta, speciálisan létrehozott szalagokon alapuló szövetet mutatott be. Az egymáson elcsúszó rétegekből álló, szabadon alakítható szövetért 2003-ban már Formatervezési Nívódíjat kapott a tervező, ám akkor nem volt pénze szabadalmaztatni, így a terv mostanáig pihent. A halak pikkelyeire vagy a kígyó bőrére emlékeztető szövetnek a játékosságon és a szépségen túl is van értéke - véli Szentirmai-Joly Zsuzsanna -, újfajta öltözékkiegészítők és lakberendezési tárgyak gyártására lehet alkalmas.

Forrás: Szentirmai-Joly Zsuzsanna
Lakberendezési tárgyak, ruhadarabok, kiegészítők gyárthatóak a mozgó szövetből

A mozgó szövet iránt már többen érdeklődtek, de befektető még nem áll mögötte. A tervező jelenleg az ötlet továbbfejlesztésén, illetve a bemutatók elkészítésén dolgozik. A folyamatot gyorsítanák a partnerek, így ezeknek a megtalálása a legfontosabb dolga a Laokoon feltalálójának.

Érdemes az ötleteket megmutatni

Az idén negyedik alkalommal megrendezett StartUP Konferencia nagyon jó hatásfokkal mutatja be a legjobb magyar fejlesztéseket. Itt mutatkozott be az azóta nemzetközi sikereket és jelentős ismertséget elérő prezentációs szoftver, a Powerpoint-gyilkos Prezi. Befektetőhöz jutott a tavalyi versenyt megnyerő, és az eltelt egy év alatt megvásárolható termékké fejlődő Webcam Laboratories is. Biztosan tudjuk javasolni mindazoknak, akik technológiai újítással, beindítás előtt álló webes szolgáltatással rendelkeznek, hogy jövőre induljanak a versenyen. Az ötletek megmutatása és a lehetséges befektetőkkel való ismerkedés még egy induló üzletnek sem tett rosszat.