Kitiltanák a Facebookról a német HR-eseket

Vágólapra másolva!
Németországban tilos lehet a leendő alkalmazottak után kutakodni Facebookon. Azt azonban nem tiltja meg a frissen benyújtott meghozott törvénytervezet, hogy a Google segítségével utánanézzenek, mivel foglalatoskodott korábban a pályázó.
Vágólapra másolva!

Kizárná a HR-eseket a nem karrierrel kapcsolatos közösségi hálózatokról egy német törvénytervezet. Ha a javaslatot elfogadják, tilos lesz a Facebookon utánanézni az állásra jelentkezőknek. A tiltás alól csak a korábbi munkahelyek listázására, professzionális kapcsolatok kezelésére hivatott LinkedIn, illetve ennek német kihívója a Xing kivétel.

A törvényjavaslatot Thomas de Mainzere belügyminiszter dolgozta ki, és hónapok óta folynak vele kapcsolatban a koalíciós pártok közti egyeztetések. A javaslat szerdán kerül a kabinet elé, ekkor dől el további sorsa.

A munkavállalók magánszféráját védő törvényjavaslatról tudósító Techcrunch Europe mégis szkeptikus a törvény hatékonyságával kapcsolatban. Nehéz bizonyítani, ha egy munkaadó a közösségi oldalakon kutakodott a dolgozók után. Ráadásul, ha a Google használata nem tilos, akkor a Facebookról begyűjthető információk nagy részéhez amúgy is hozzájuthat a HR-osztály.