Januárban nyit az Apple netes szoftverboltja

Vágólapra másolva!
A  Mac App Store 2011 január 6-án nyitja meg kapuit, az online szoftverboltban a Mac számítógépeken is az iPhone-ról ismert módon lehet majd ingyenes és fizetős szoftvereket letölteni.
Vágólapra másolva!

Az integrált szoftverbolt az Apple mobiltelefonja esetében nagyon sikeresnek bizonyult, jelenleg az App Store nevű mobilprogram-áruház bonyolítja a legnagyobb forgalmat, lekörözve például a Google Android Marketjét és a Nokia Ovi boltját.

Az amerikai vállalat ugyanezt a sikert szeretné megismételni a Mac App Store-ral, amely az Apple által gyárttott asztali PC-kről és laptopokról lesz elérhető. Az alkalmazásboltban a mobiltelefonos változathoz hasonlóan egyaránt elérhetőek lesznek fizetős és ingyenes szoftverek is. A központi szoftverbolt használata azért lehet jó a felhasználóknak, mert az ide felkerülő applikációkat az Apple ellenőrzi, így elvileg az itt elérhető programok biztosan nem tartalmaznak kártevőket.

Az összes gépen használni lehet majd a szoftvereket

A Mac App Store-t a Mac OS X operációs rendszer legfrissebb, Snow Leopard nevű verzióját futtató számítógépekről lehet majd elérni egy külön telepítendő kliensprogramból. A jövő év közepén érkező új, Lion kódnevű új Mac OS X már alapból tartalmazni fogja az áruház elérését biztosító klienst. Az App Store-ban megvásárolt programokat a felhasználó az összes, saját tulajdonában lévő számítógépen jogosult használni, frissítésüket pedig automatikusan elvégzi majd a program.

A Mac-fejlesztők maguk határozzák meg alkalmazásaik árát, és az értékesítésből származó bevétel 70 százaléka őket illeti. A fejlesztőket nem terheli díj az ingyenes alkalmazások kapcsán, és nem kell fizetniük a tárhelyszolgáltatásért, a marketingért és a hitelkártyás fizetési megoldás használatáért sem.