Negyedmillió házat kell törölni a német Street View-ból

Vágólapra másolva!
Heteken belül indulhat húsz német városban a Google Street View, ám a cégnek előbb el kell homályosítania azt a negyedmillió házat, aminek gazdái nem akartak az interneten szerepelni.
Vágólapra másolva!

Véget ért a türelmi idő, amíg a német lakástulajdonok kivetethették házukat az indulás előtt álló Street View fényképes utcatérképből. A húsz végigfotózott városból 244 ezer házat kell elhomályosítania a Google-nek. A cég kamerás autói több mint nyolc és félmillió házat fényképeztek le eddig, ezeknek csupán 2,89 százaléka fog hiányozni a térképről.

A törlési kérések hátterében az áll a Deutsche Welle szerint, hogy az emberek nem tudják, mit fog kezdeni a fényképekkel. A magánszférát komolyan vevő németeket aggasztja, hogy az engedélyük nélkül fényképezték le a házukat, utcáikat, és a fotókat közzé is fogják tenni.

Korábban is hírt adtunk arról, hogy hosszú huzavonává vált a német fényképes atlasz létrehozása a Google számára. A hatóságok előbb azt követelték, hogy a cég adjon türelmi időt, ami alatt a házak tulajdonosai jelezhetik, hogy kívánják-e töröltetni lakásukat a fotókról. Később pedig ennél komolyabb intézkedéseket is el szerettek volna érni a magánszféra védelmére. A Google és az adatvédelmi hatóságok végül kialakítottak valami kompromisszumot, mert a panorámatfotós utcatérkép heteken belül elindul.