Félmillió vírusos honlapot tisztítottak meg

Vágólapra másolva!
Ötmillió honlapot vált vírusterjesztővé egy brit tárhelyszolgáltató hibája miatt. A főleg kisvállalkozók által használt szolgáltatást még januárban lepték el a kártevők.
Vágólapra másolva!

Egy gyakorta használt widget vírusos verziója miatt tukmáltak kártevőt a látogatókra a Network Solutions ügyfeleinek honlapjai. Az áldozatul esett lapok számát az növelte ilyen óriásira, hogy a widget alapértelmezés szerint megjelent a weblapot nem tartalmazó üres domainek megnyitásakor. A kiberbűnözők támadása a growsmallbusiness.com nevű, a kisvállakozóknak szánt honlaptárhely ellen irányult.

A támadásra először az Armorize nevű kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet. A szakértők szerint először 2010 januárjában jutottak be a Network Solutions szervereire a támadók. A mostani félmillió címet érintő fertőzés annak a következménye, hogy a korábban történt betörés nyomait nem sikerült teljesen elhárítaniuk az informatikusoknak.

A Network Solutions letiltotta a widgetet, illetve céges blogján megírta, hogy milyen problémákat okozott a kiegészítő. Arra azonban nem vette a fáradságot a tárhelycég, hogy elnézést kérjen ügyfeleitől, illetve hogy ismeresse a hiba pontos természetét.