Értekezleteket jegyzetel le egy új japán készülék

Vágólapra másolva!
A japán NTT telekommunikációs cég legújabb fejlesztésű jegyzetelőgépe több ember beszélgetését képes írásban rögzíteni úgy, hogy felismeri az asztalnál ülő feleket, és bizonyos érzelmeket is.
Vágólapra másolva!

A készülék két halszem-optikát és nyolc mikrofont használ ahhoz, hogy egy asztalnál zajló megbeszélést rögzítsen, és elsőként tud megkülönböztetni több személyt - írja a Crunchgear a The Nikkei japán napilap beszámolója nyomán. A jelenleg prototípus formájában létező gépről más részleteket vagy képet még nem közölt az NTT.

A készülékről csak annyit tudni, hogy figyeli a beszélők arcát és szájmozgását, és a mikrofonjai segítségével azt is kiszámítja, milyen messziről érkezik hozzá a hang, így képes rá, hogy azonosítsa az egyes résztvevőket. A jegyzetelőgép először hangfelvételt készít a megbeszélésekről, majd ezt írja át saját beszédfelismerű rutinjával szöveggé.

Az NTT közleménye szerint a gép képes olyan, az üzleti tárgyalások alatt jellemzően előforduló helyzeteket is felismerni, amikor a beszélő megdöbbenti vagy megnevetteti hallgatótársait. Ezeket az érzelmi elemeket a gép rögzíti is a beszélgetések átiratába, hogy minél hűebben visszaadja azok hangulatát.