Sokat kell még várni az iPad riválisaira

Vágólapra másolva!
A tajvani Computexen bemutatkoztak az Apple iPadjének riváisai: az Asus és az MSI is bemutatta saját táblagépeit, az Intel pedig az ezekbe szánt, újfajta chipeket.A tajvani Computexen bemutatkoztak az Apple iPadjének riváisai: az Asus és az MSI is bemutatta saját táblagépeit, az Intel pedig az ezekbe szánt, újfajta chipeket.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két év a netbookoké volt: az olcsó minigépek igen népszerűvé váltak, bár áruk is fokozatosan egyre magasabb lett, tudásuk és teljesítményük pedig már-már eléri a laptopok legalsó szegmensét is. Az elkövetkezendő évek hasonló slágertermékének a tábla-PC-k ígérkeznek, ezek közül egyelőre csak az Apple iPadet lehet megvenni a boltban - ebből már kétmillió darab gazdára is talált-, riválisai csak később kerülnek a boltokba.

Az Asus Eee Padje csak jövőre érkezik

Elsősorban az iPadnél alacsonyabb árával hódíthat majd az Asus Eee Pad táblagépe, amely 10 és 12 colos (25 és 30 centiméteres ) képátlójú változatban lesz kapható. A kisebbik modellen a Windows 7 beágyazott rendszerekbe szánt Embedded Compact 7 verziója fut majd (ez lesz az alapja a mobilokra szánt Windows Phone 7 szoftvernek is), nagyobbik társán pedig "hagyományos" Windows 7 Home Premium fut majd.

Forrás: [origo]
Az Asus Eee Padje Windows 7-tel

A nagyobbik táblagép szívét az Intel Core 2 Duo lapkájának kisfogyasztású változata képezi majd, és a gyártó közlése szerint tízórás üzemidőt biztosít majd mobiltelefonról. A kisebbik modell pontos hardveres paraméterei még nem ismertek.

Míg az iPad legolcsóbb változata az USA-ban 500 dollárba kerül, a legdrágábbért pedig 830 dollárt kérnek, az Asus Eee Padje 400 és 500 dolláros változatban lesz kapható, azonban egészen a jövő év elejéig várni kell megjelenésére az Engadget értesülései szerint, ami még igen távolinak mondható. A nagyobbik modellhez egyébként a szokásos virtuális billentyűzeten keresztül történő gépelés mellett felcsatolható billentyűzetet is árulnak majd.

MSI WindPad: Androiddal és Windowszal

Egy másik tajvani gyártó, az MSI WindPad néven kínálja majd saját táblagépét, amely ugyancsak kétféle változatban lesz kapható. A 10 colos képernyővel szerelt gépek egyike Windows 7-et, a másik a Google mobiltelefonokra szánt Android operációs rendszerét futtatja majd.

Az előbbi, WindPad 100-as jelű masinát az Intel Atom processzorával,2 gigabájt memóriával és 32 gigabájtos flashmemóriás háttértárral fogják felszerelni, és külön érintésbarát vezérlőfelület is készül majd hozzá. A gép másik érdekessége, hogy elboldogulnak majd a HD-felbontású videókkal, és HDMI-csatlakozón keresztlü televízióhoz is csatlakoztatni lehet majd ezeket, emellett beépített webkamerát is tartalmazni fognak.

Forrás: [origo]

Ezzel szemben az androidos WindPad 110-esben egy kétmagos Nvidia Tegra lapka dolgozik majd, egyéb paraméterei még nem ismertek, csupán annyit tudni erről a modellről, hogy divatosabb külsejű lesz, például hátlapja cserélhető lesz.

Mindkét típus várhatóan még karácsony előtt a boltokba kerül majd, egyelőre azonban csak a Win 7-es típus ára ismert, ez 500 dollárba fog kerülni, azaz pont ugyanannyiba, mint a legolcsóbb iPad.

Az Intel is megcélozza a táblagépeket

A Computexen az Intel a netbookokból ismert Atom processzorának legújabb változatait mutatta meg, melyek közt kifejezetten a vékony kivitelű táblagépekbe szánt típusok is megtalálhatók.

A netbookokon túl az Atom lapka különböző változatai a jövőben autókban, okostelefonokban és tévékben is megtalálható lesz, de a későbbiekben akár intelligens projektorokban, pénztárgépekben és szerverekben is alkalmazni fogják.