Bemutatták a gondolatolvasó szoftvert

Vágólapra másolva!
Gondolatolvasó szoftvert fejlesztettek ki az Intel kutatói: a technológiával 90 százalékos pontossággal megállapítható, hogy két szó közül egy ember melyikre gondol, összetettebb feladatokra azonban még nem alkalmas.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még csupán egy nem végleges prototípus létezik a megoldásból, amelyet az Intel Labs munkatársai készítettek el. A gondolatolvasó szoftvermágneses rezonanciás interferencia-vizsgálattal (MRI)tapogatja le az agyhullámokat, így állapítva meg, hogy a vizsgált személy agyféltekéinek éppen mely részei aktívak.

A tesztek során a megoldás 90 százalékos hatékonysággal képes volt meghatározni, hogy a vizsgált ember két szó közül melyikre gondolt - nyilatkozta az Intel Labs kutatója az AP hírügynökségnek. Bár a technológia még meglehetősen gyerekcipőben jár, az alapjául szolgáló technológia segítségével egyszer majd a megoldható lehet az is, hogy a beszédkommunikációra képtelen betegekkel kommunikálni lehessen, vagy gondolattal lehessen vezérelni eszközöket. Jelenleg azonban a gondolatolvasó szoftver még csak akkor hatékony, ha a vizsgált személy konkrét dolgokra gondol, ezek közül tudja kiválasztani a megfelelőt.

Az Intel New York-i bemutatóján még egy olyan mobiltelefonos technológiát is kiállítottak, amely GPS-adatok, mozgásérzékelés és hangminták analizálásával képes megállapítani, hogy valaki épp mit csinál, vagy kivel van. Egy másik bemutatott fejlesztés a hazugságok detektálására képes, egy áttetsző felületű holografikus képernyőt pedig arra terveztek, hogy a bolti vásárlásban segítse az embereket: odavezesse őket a kívánt árucikkhez vagy információkat jelenítsen meg.