Webkamerán kémkedett diákjai után egy amerikai iskola

Vágólapra másolva!
Webkamerán kémkedett diákjai után egy amerikai iskola, állítja egy család. A philadelphiai oktatási intézmény a tanuláshoz kiosztott laptopok beépített biztonsági funkciója miatt áll a bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Kémkedéstől félő szülők indítottak pert a gyerekeket laptoppal ellátó iskola ellen. Az intézmény a gépek kiadásakor nem tájékoztatta a családokat, hogy a masinák beépített kameráját észrevétlenül be lehet kapcsolni távolról, hogy ellenőrizzék a számítógépet. A pert indító Robbins család szerint fennáll annak a lehetősége, hogy a lopásvédelmi rendszert ellenőrzők meztelenül vagy egyéb megalázó szituációban lesték meg a családtagokat. Robbinsék úgy szereztek tudomást a leskelődő webkameráról, hogy fiukat figyelmeztette az igazgatóhelyettes, hogy otthon nem megfelelően viselkedett.

"Ez őrület. Szerintem helytelen, hogy bármikor megnézhetik, mit csinálok" - nyilatkozta az Associated Press hírügynökségnek Tom Halpern, az iskola diákja. Halpern, akárcsak több társa, az ügy kirobbanása után leragasztotta a figyelő webkamerát, illetve lefedte a készülék mikrofonját is. Az egyszerű védekezési mód rendkívül népszerűvé vált a Harriton High Schoolba járó gyerekek között, egyikük sem szeretnék, hogy bármikor be lehessen lesni az életükbe. Az ügy azért különösen kínos az iskolának, mert a számítógépek ilyesfajta megfigyelése illegális lehallgatásnak minősül.

A felzúdulásra válaszul az iskola kikapcsolta a megfigyelőrendszert, és azt csak a védelmet írásban kérő diákok masináin kapcsolják vissza. Az intézmény által kiadott nyilatkozat szerint mindig tiszteletben tartották a gyerekek és szüleik magánszféráját.