Kínos biztonsági hibával indult el a Google Buzz

Vágólapra másolva!
A Google közösségi szolgáltatása automatikusan kitette a felhasználók legaktívabb levelezőpartnereinek listáját a profiloldalukra. A cég beismerte a hibát, de az első felhasználóknak még mindig maguknak kell átállítaniuk egy opciót, ha kevesebbet fednének fel magukról.
Vágólapra másolva!

A Google Buzz (magyarul Zümm) használatában rejlő adatvédelmi kockázat a rendszer működési elvén alapul. A cég úgy tervezte meg a Gmailbe integrált tartalommegosztó szolgáltatást, hogy azt egy kattintással, bonyolult beállítások nélkül használatba lehessen venni.

Ennek érdekében a Zümm automatikusan "összehozza" a felhasználót a leggyakoribb e-mailező partnereivel, akikről feltételezi, hogy így is kapcsolatban szeretne lenni. Ezzel együtt azonban akinek már volt nyilvános Google profilja a weben (http://www.google.com/profiles, amelyen lényegében azt lehet beállítani, hogy mit adjon ki találatként valakiről a kereső), azoknak az oldalára a Zümm ki is tette, hogy kiket követ és kik követik az üzeneteit.

A Business Insider, a CNet és több más szaklap szerzője is felhívta rá a figyelmet, milyen komoly adatvédelmi kockázatot jelent mindez. A nyilvános oldal segítségével ugyanis bárki megállapíthatja a Zümm felhasználóiról, hogy kivel leveleznek a leggyakrabban, ami felfedhet kínos üzleti vagy privát kapcsolatokat.

A Google, mint kiderült, szándékosan kapcsolta be az automatikus megosztást, feltételezve, hogy ez segíti új kapcsolatok kiépülését másokkal. A cég beismerte, hogy hibázott, és szolgáltatást újonnan használatba vevő felhasználóktól megkérdezi, szeretnék-e automatikusan közzé tenni követőik listáját. Azoknak azonban, akik ez előtt kezdték el használni a Zümmöt, maguknak kell ezt kikapcsolni a profiljukhoz kapcsolódó beállítási oldalon, ahol a Display the list of people I'm following and people following me opció mellől kell kivenni a pipát.