Felépítteti Budapestet a Google

Vágólapra másolva!
Bár a Google Föld-re eddig is lehetett épületmaketteket feltölteni, ezek elkészítése cseppet sem volt egyszerű feladat. A keresőcég most légi felvételekkel könnyíti a munkát, melyek segítségével a CAD-szoftverek világában nem járatos felhasználó is pár kattintással létrehozhatja saját, vagy kedvenc épületeinek 3D-s változatát egyebek mellett Budapest belső kerületeiben is. Az új, könnyű módszernek köszönhetően jelentősen nőhet a fővárosunk térképére készült virtuális épületek száma.
Vágólapra másolva!

Különösebb csinnadratta nélkül indította útjára a cég a Building Maker-t (épületkészítő), egy olyan webszájtot, amely megkönnyíti a Google Földben megtekinthető háromdimenziós épületmodellek készítését a felhasználók számára. Az ötven világvárosban, köztük Budapest belső kerületeiben is elérhető szolgáltatás beüzemeléséhez a műholdképek helyett repülőről rögzített légi fotókat alkalmaztak. Mivel ezek önmagukban is nagyobb részletességet biztosítanak a szokásos műholdképeknél, akkor is érdemes megtekinteni őket a szájton, ha valaki egyáltalán nem akar modelleket készíteni.

Nem műholdképeket, légi felvételeket használ

A házakat a repülőkről számos különböző szögből is lefotózták, a felhasználóknak pedig ezeken a felvételeken kell az egérrel bepozícionálniuk az épületeket egy erre szolgáló felületen. Bár az oldal egyelőre nem tud magyarul, használata egyértelmű, és egy torony-, vagy panelház esetében pofonegyszerű elkészíteni a 3D-s makettet. Ugyanakkor például a szerkesztőségünknek helyt adó, különleges formájú irodaház lemodellezésével valószínűleg el kell majd pepecselnünk egy-két órát.

Forrás: [origo]
A jobboldali panelház modelljének elkészültéhez nyolc légi fotón kellett bejelölni az épületet

Első lépésben a szájton ki kell választani az elérhető ötven város valamelyikét - Budapest mellett többek közt Dallas, Tokio, Prága és Velence érhető el. Ha a számítógépre nincs telepítve a Google Föld böngészőbe települő bővítménye, azt automatikusan fel fogja kínálni letöltésre, ez nélkülözhetetlen ugyanis a használatához.

Rengeteget segít a légi fotó

Annak ellenére, hogy a makettek elkészítéséhez felhasználói közreműködésre is szükség van, sokat segít a munkában a Building Maker. A modell elkészítéséhez fel sem kell állni a PC mellől, nem szükséges lefotózni az épületet, vagy lenyomozni pontos méreteit, elég megkeresni a webes térképen, és a digitális fotó körvonalaihoz rendelni egy háromdimenziós testet. A kívánt épületre bökve a szájt automatikusan kilistázza az arról különböző szögből és irányból készült légi felvételeket, általában hat-nyolc darabot: ezeken sorra be kell jelölni az épületet, végül az oldal saját magától legenerálja a kész makettet.

Forrás: [origo]
Így lehet bejelölni az épületeket a légi fotókon

Minél precízebben adjuk meg a körvonalakat, és minél több nézetből van helyesen betáplálva az épületet mintázó test, annál realisztikusabb lesz a kész modell is. Azt, hogy mennyire sikerült jól a modell, a baloldali képlista feletti Viewer feliratra kattintva bármikor meg lehet nézni, ahogy azt is, hogyan fest majd Google Földben, a műholdképekre helyezve.

Az elkészült modellek először a Google 3D Warehouse-ba kerülnek, amely a cég ingyenes 3D objektumokat tartalmazó katalógusa, az itt publikált modelleket bárki letöltheti, és megnyithatja a Google Föld programban. Ha a Google vizsgálatai megfelelően precíznek találják a makettet, azt automatikusan elérhetővé teszik a virtuális földgömbszoftverben is, így joggal számíthatunk arra, hogy a Budapest belső kerületeinek jelentős részét a lelkes felhasználók hamarosan elkészítik a virtuális térben is.


Így működik a Google Building Maker

Az igazi ínyencek az ingyenes Google Sketchup szoftverrel a korábban alkalmazott módon tovább finomíthatják modelljeiket, itt akár saját fotókat vagy pontosabb méreteket is alkalmazni tudnak. Bár az új módszerrel készített virtuális házak csak megközelítőleg lesznek pontosak, ahhoz ez a megoldás is bőven elegendő, hogy a felhasználók saját otthonaikat felvigyék a rendszerbe különösebb erőfeszítés nélkül, hiszen egy-két órát még játszani is szórakoztató ilyesmivel.

Megvannak a korlátai is a légi felvételek alkalmazásának, ami jelen esetben leginkább a lefedettségre értendő. Mint a lenti képen is látszik, egyelőre csak Budapest belső kerületeire korlátozódik a kényelmes virtuális építkezés, Újpest, Újpalota, Békásmegyer, vagy a Hűvösvölgy már kívül esik a lefedettségen. Ugyanakkor a repülőről exponált fotók sok helyütt olyan esetben is lehetővé teszik az épületek fotóinak textúraként, vagyis a makettek élethű borításaként való használatát, amikor a ház lefényképezése körülményes lenne - mert mondjuk fel kellene kéredzkedni egy szemben elhelyezkedő lakásba, esetleg az épület tetejére.

Forrás: [origo]
Egyelőre a fehérrel jelölt területen belül lehet építkezni a Building Makerrel idehaza

A Parlament vagy az Operaház virtuális mását eddig is profik készítették el, ez valószínűleg a jövőben sem lesz másképp, a Building Maker a hozzánk hasonló egyszerű halandók számára készült, akik nem hajlandóak órákat, napokat küszködni azzal, hogy elkészítsék társasházuk modelljét, és büszkén mutogassák azt az ismerősöknek a Google Földben. A légi fotók látványosabbak a már elérhető műholdképeknél, ezeken mindenki újból megnézheti lakását, munkahelyét vagy iskoláját és nagy eséllyel kedvet kap majd a digitális makettek készítéséhez is, feltéve, hogy a főváros belső kerületében lakik, dolgozik vagy éppen tanul.