Vágólapra másolva!
Évek óta a rendes felvételi procedúra része volt egy amerikai kisvárosban, hogy a közalkalmazotti állásra jelentkezőktől elkérték az internetes oldalakon használt jelszavaikat.
Vágólapra másolva!

A montanai Bozeman városka különös felvételi eljárásának híre szerdán járta be a sajtót, és az ennek nyomán kerekedett botrány miatt az önkormányzat pénteken úgy döntött, felhagynak ezzel a gyakorlattal - de csak addig, amíg valami jobbat ki nem találnak helyette. A városvezetés azzal indokolta a privát szférát sértő gyakorlatot, hogy a "közösséggel szemben" nem lenne méltányos, ha kiderülne az önkormányzati - többek között rendőrségi vagy tűzoltósági - állásokat betöltő alkalmazottakról, hogy például "gyerekeket molesztálnak" - írja a News.com.

Bozeman vezető tisztségviselői szerint pedig ennek kiderítésére az volt a hatékony megoldás, hogy az állásra jelentkezőktől a személyes adatok mellett felvették a közösségi oldalakon használt belépési adataikat - felhasználónév és jelszó - is, amelyeket három sorban lehetett részletezni a jelentkezési lapon. A papíron szó szerint az állt: "Kérjük, soroljon fel minden személyes, vagy üzleti webszájtot, honlapot, internetes chatszobát, közösségi klubot vagy fórumot, beleértve, de nem kizárólag: Facebook, Google, Yahoo, YouTube.com, MySpace, stb."

Az adatlapokat azután a felvételi procedúrán sikeresen megfelelőknél a rendőrségre és a tűzoltóságra jelentkezők esetében maga a seriff, a "csupán" hivatali pozícióra pályázóknál pedig az önkormányzat személyzeti osztálya ellenőrizte, mintegy utolsó lépésként, hogy az adott személy háttere biztosan megfelelő-e. A Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet állásfoglalása szerint a gyakorlat amellett, hogy a magánszféra durva megsértése, valószínűleg az USA alkotmányával is ellenkezik.

A városvezetés a jelszavak bekérésével a hivatalos magyarázat szerint csupán a jelöltek közösség oldalakon fenntartott profiljait ellenőrizte, amelyeket ők maguk is bemutathattak a megfelelő embernek. A megszerzett információk birtokában azonban nyugodtan olvasgathatták a jelentkezők magánlevelezését vagy privát beszélgetéseit, és a News.com arra is felhívja a figyelmet: több oldal (például a Facebook) a felhasználói feltételek között is megtiltja a jelszavak kiadását. A közösségi oldalakon részletezett adatok között emellett olyan személyes információk is szerepelhetnek, amelyekhez a munkaadónak semmi köze, például a jelentkező vallási, politikai meggyőződése vagy szexuális beállítottsága.

"Hol a határ? Mi lenne, ha akkor már az ember naplójáról készítenének fénymásolatot?" - tette fel a kérdést az EFF szóvivője. A bozemani hatóságok annak ellenére, hogy felfüggesztették az adatgyűjtést, az eddig az évek során megszerzett jelszavakat megőrzik - írja a News.com.