Linuxszal hamisítják a Windows XP-t

Vágólapra másolva!
Kínai szoftverkalózok olyan klónt készítettek a Windows XP-ből, amely csak külsejében egyezik meg a Microsoft operációs rendszerével, valójában az ingyenes Ubuntu Linuxon alapul.
Vágólapra másolva!

Az Ylmf OS nevű szoftver saját weboldallal is rendelkezik, ahonnan ingyenesen le is lehet tölteni az operációs rendszert, bár csak kínai nyelvű változatban. A Download Squad szoftverblog beszámolója szerint a Windows XP-vel szinte teljesen azonos kezelőfelületet, menüket és ikonokat használó szoftver alapjául az ingyenes Ubuntu Linux szolgál.

Az operációs rendszert a blog értesülései szerint egy olyan kínai kalózcsoport hozta létre, amely korábban a Microsoft Windows XP-jének illegális példányait terjesztette az ázsiai országban, e kiadásait azonban a redmondi szoftvercég nyomására már visszaszorították. A Download Squad úgy tudja, a mostani nem az első eset, amikor egy kínai társaság leklónozta a Windows XP-t.

Forrás: [origo]

Egy Tomato Garden nevű kiadást például egy olyan verzió volt, amelyből kiiktatták a Microsoft minden másolásvédelmi technológiáját, és készítői saját szakállukra terjesztették azt. Ám végül négy év börtönre, és közel harmincmillió forintnak megfelelő büntetés megfizetésére kötelezték őket a szoftveróriás jogi lépései nyomán. A Microsoft feltehetően az Ubuntu-alapú klón készítőit is be fogja perelni, hiszen a kezelőfelület egyértelműen a Windows XP-ről lopták el a készítők.