Vágólapra másolva!
Portálunk szolgáltatásainak könnyű használatát célzó verziót tölthet le az Internet Explorer 8-ból, mellé az online műsorokat magától letöltő Miro Playert, illetve egy olyan programot ajánlunk, amellyel látványos, saját képeket tartalmazó, azokat cserélgetni is képes háttérképeket, képernyővédőket generálhat ingyen. Ráadásként egy zenészinformációkkal és kvízjátékokkal kecsegtető audiolejátszó és katalogizáló programot kínálunk letöltésre ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

INTERNET EXPLORER 8 [ORIGO] VERZIÓ

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző letöltése Windows XP-re, Windows Vistára(kb. 20 megabájt)

Még mindig régi 6-os, vagy 7-es Internet Explorert használ? Itt a legfőbb ideje, hogy lecserélje az okosabb, fejlettebb 8-as verzióra: bár az IE8 már márciusban megjelent, most egy portálunk szolgáltatásainak kényelmesebb használatát biztosító verziót is elérhetővé tettünk mind Windows XP-hes, mind pedig Vistához. A legújabb Explorer újításait korábban már részletesen bemutattuk, így ezúttal csak az origós kiadás sajátosságait vesszük górcső alá.

A fent látható képen a Web Slices/Webszeletek funkció látható működés közben, ez az [origo] főhír-dobozának tartalmát teszi egyetlen kattintással úgy elérhetővé, hogy akár be sem kell hozni ehhez portálunkat. Használni igen egyszerű, az IE8 esetében elegendő a főhír mellé helyezni az egérkurzort, ekkor a környezetét zöld keret borítja be, ekkor kell egyet klikkelni, mire megjelenik egy ablak, ahol leokézhatjuk a automatikusan frissülő tartalmak beépülését a böngésző könyvjelzőbe. A későbbiekben elég ennek az ikonjára kattintani, s rögtön láthatóvá válnak az [origo] legfontosabb hírei. Ugyanilyen webszeletek a 24 óra legfrissebb híreinek címlapi dobozához is aktiválhatók a fent ismertetett módon.

Forrás: [origo]

Mint az a fenti képen is látszik, az origós IE8 keresőjéből közvetlenül lehet böngészni cikkeink, illetve a Videára feltöltött klipek között, a találati listák eleje pedig már az első néhány karakter bepötyögését követően megjelenik, ezzel is könnyítve a felhasználók dolgát. Külön eszköztár szolgál a Freemail, az iWiW, a Hírcentrum vagy az időjárási hírek eléréséhez, ha pedig egy kijelölt szövegen jobb gombbal kattintunk, ott pedig rábökünk a felnyíló kék nyilas ikonra, gyorssegédekkel közvetlenül rákereshetünk az [origo]-n vagy a Videán az adott kifejezésre. Vigyázat, a rendszerproblémák elkerülése végett az origós verziójú Internet Explorer 8-at csak korábbi (6-os vagy 7-es) böngészőkre szabad feltelepíteni, ha már fel van telepítve egy "hagyományos" kiadás, azt előbb uninstallálni kell, s csak ezután indítani portálunk változatát.

PHOTO JOY

Az ingyenes háttérkép-, és képernyővédő-készítő letöltése (622 kilobájt)

Beismerjük, ez egy kissé giccses program, de az anyukák, barátnők, esetleg nagymamák imádni fogják - ha nem túl gyenge PC-t használnak. A PhotoJoy ugyanis nagyon látványos, de azért van egy közepes rendszerigénye is, egy vergődő régi számítógépet nem érdemes tovább terhelni vele. Modern gépeken azonban látványos dolgokat produkál: saját képernyővédőket, háttérképeket lehet vele generáltatni a fenti videón látható módon. Egy gombnyomás, és a Flickrről vagy más képtárról begyűjtött természetfotók helyére családi képek töltődnek, de ha a fotókat cipelő hangyákat találnánk unalmasnak, ezeket is le lehet cserélni más témára. A látványos képernyővédőkön kívül egyszerűbb, saját fotókat felvonultató minijátékokat is lehet generáltatni a szoftverrel.

MIRO PLAYER 2.5

Forrás: [origo]

Az ingyenes onlinevideo-lejátszó letöltése (27,4 megabájt, részben magyar nyelv)

Már többször ajánlottuk kipróbálásra a Mirót, amelyből most érkezett egy vadonatúj, gyorsabb működést biztosító kiadás: ez egy olyan videolejátszó szoftver, amely internetes forrásokból táplálkozik, és automatikusan képes letölteni a kiválasztott webre készült műsorokat. Sajnos telepítésekor ez a verzió elég erőszakosan akarja nyakunkba varrni az Ask.com böngészőbe települő, idegesítő eszköztárát, ezen a ponton azonban nyugodtan kattintsunk a Don't install gombra, mivel a Miro ebben az esetben is tökéletesen fog működni.

A szoftver nyitóképernyőjén a Miro Kalauz-t érdemes kiválasztani elsőként, ez egy műsorkatalógus amelyben webre készült külföldi tévéműsorok és podcastok, vagyis letölthető rádióműsorok találhatók - sajnos magyar nyelvű tartalmat hiába keresünk a Mirón.

A HD Shows menüpont a nagyfelbontású adásokat tartalmazza, ezek közül az Earth-Touch természetfilmjeit, illetve a TEDTalks konferencia érdekes előadásait mindenképp érdemes átböngészni: lehetőség van egyetlen műsor letöltésére, vagy az adott csatornára való feliratkozásra is, ez utóbbi esetben minden friss tartalmat letölt Bittorrenten keresztül a program saját magától. Ha a Miróval a YouTube tartalmai közt is szeretnénk böngészni, a videomegosztó szájt címét (http://www.youtube.com) az Oldalsáv menü Oldal hozzáadása pontjában kell megadnunk. Ekkor extra lehetőségként a Miro böngészőfelülete felett egy Video letöltése gomb is megjelenik, amellyel az ismert nagy videomegosztó oldalakon publikált klipeket a merevlemezre le is lehet menteni. A szoftver a merevlemezen lévő médiafájlokat is le tudja játszani, bár erre a feladatra alkalmasabb szoftvert is ismerünk.

JAANGLE

Forrás: [origo]

Az ingyenes zenelejátszó szoftver letöltése (2,1 megabájt, magyar nyelvű)

Korábban, még Teen Spirit néven ajánlottuk letöltésre ezt a programot, legújabb verziója azonban új nevet kapott. A Jaangle azok számára lehet hasznos, akik egy-egy zeneszám hallgatásakor szívesen olvasnának információkat vagy nézegetnének képet az előadóról, ez a szoftver ugyanis automatikusan letölti a rendelkezésre álló adatokat különböző internetes adatbázisokból. Rendszerigénye alacsony, és még zenei kvízjáték is található benne: egy rövid számrészlet meghallgatása után kell benne kiválasztani, melyik dal szól az albumról. A zeneszámok katalogizálására is használható, külseje skinekkel változtatható, rendelkezik vizualizációkkal, képes automata lejátszásra, és akár át tudja adni a lejátszott zeneszám címét a Messengernek, hogy az ismerősök is lássák, mit hallgatunk épp.