Csak jó képet csinál a jövő kamerája

Vágólapra másolva!
Nyílt forráskódú Frankenkamerát fejlesztettek ki a Stanford kutatói. A kísérleti fényképezőgép olyan trükköket tud, amik láttán még a profi fotósokat is ellepi a sárga irigység- adta hírül a Stanford Report. A szabadon programozható, mindentudó kütyü gyártása még nem kezdődött meg, ezért azt is szemügyre vettük, mit lehet módosítani egy olcsóbb bolti fényképezőgépen.
Vágólapra másolva!

Két fotó összekombinálásával tökéletes fényviszonyokkal rendelkező, minden részletet láthatóvá tevő fotót képes készíteni a stanfordi kutatók fényképezőgépe. A fotók feljavítása pedig csak a kezdet. Marc Levoy és társai kidolgoztak már egy módszert arra is, hogyan lehetne a videófelvételek minőségét javítani egy-egy nagyfelbontású képpel.

Cserélhetjük a lencséket, kicserélhetjük a szenzort, vagy beleszerelhetünk olyan dolgokat a fényképezőgépbe, amikkel szívesen eljátszanánk - magyarázta a laborban összerakott fényképezőgép előnyeit Levoy. A szakember elmondta, hogy a boltban megvehető fényképezőgépek zárt rendszerek, amiket a felhasználó nem programozhat kedvére.

Szabvány alkatrészekből áll

A kutatók által nagyrészt gyári alkatrészekből, fejlesztői készletekből összerakott Frankenkamerának elnevezett készülék olyan trükkökre képes, amikről a kereskedelmi forgalomban kapható készülékek tulajdonosai csak álmodhatnak. A tökéletes, mindenütt kellően fényes képek előállítása mellett arra is képes a kütyü, hogy utólag, a fotó elkészítése után változtasson a fotós a fókusztávolságon. A csodás funkciók eléréséhez nincs szükség extra alkatrészekre, az alaplapon a Texas Instruments rendszerchipje futtat Linuxot, a képfeldolgozó egység az N95-ös Nokia telefonból származik, a lencsék pedig szokványos Canon objektívek. A gép háza azonban egyéni munka, az a Stanfordon készült.

Levoy szerint a számítógépes fotózás tudományterülete meg fogja változtatni a módot, ahogy fényképezünk. A megapixel háború végeztével a verseny a masinák által kínált funkciók bővítésével fog folytatódni - jósolta a kutató. A cél - tette hozzá Andrew Adams - egy olyan készülék létrehozása, amit egy kutató vagy egy egyetemista feltölthet saját programjával, és amivel olyan fényképeket lehet csinálni, amit a korábbi gépekkel lehetetlen lett volna.

Mindenki programozhatja majd a fényképezőgépét

Vannak ambíciózusabb ötletei is a Frankenkamera alkotóinak. A készülék megtervezésében segédkező Andrew Adams szerint a jövőben a vásálók úgy tölthetnek majd le programokat a kamerájukra, mint az iPhone-ra. Az operációs rendszer nyílt forráskódúvá tételétől azt is várja Adams, hogy megjelenjenek a külső fejlesztők, akik a hasonló modellben elérhető Linux operációs rendszerek és a Firefox böngésző jobbá tételéért is sokat tettek.


Hackelős kamera a jövő

Kutatóknak olcsó lesz

Messze még az idő, amikor bárki vehet magának programozható Frankenkamerát. Levoy azt reméli, hogy a források összegyűjtése és gyártó megtalálása után gyártásba kerülő készüléket 1000 dollár körüli darabáron elő lehet állítani. Amennyiben viszont elkészülnek az első példányok, a grafikus chipekkel és lencsékkel kísérletező kutatók hasonló áron szerezhetik majd be a tudományág fellendítését ígérő készüléket.

Hackelni már most is lehet

Ha építeni eddig a digitális fényképezés szerelmesei közül kevesen is építettek saját fényképezőgépet, módosítási lehetőségek eddig is voltak. A Canon PowerShot fényképezőgépekben dolgozó DIGIC képfeldolgozó chiphez fejlesztettek ki olyan szoftvert az amatőrök, ami jelentősen kiokosította a készülékeket. A kamera eredeti operációs rendszere mellé települő CHDK, azaz Canon Hack Development Kit lehetővé teszi, hogy az olcsóbb fényképezőgépeken is elérhessék a fotósok a profi beállítási lehetőségeket.


Lassított, time-lapse fotózást is tud a CHDK

A CHDK-t futtató fényképezőgépek képesek RAW-módban eltárolni a képeket, és manuálisan állítható a gép összes paramétere. Az LCD kijelzőn megjeleníthető a drágább készülékek hisztogram információs felülete, az előnézetben látható, hogy mely területek lesznek alulexponáltak és melyek kapnak majd túl sok fényt. A legvonzóbb CHDK funkció talán a profi mozgásérzékelő program, ami lehetővé teszi, hogy egy állványra szerelt olcsóbb Canon géppel akár villámokat is fényképezhessen tulajdonos.

A forrasztópákától és a színes drótoktól nem félő fotósoknak még több lehetőségük van. Az ötödik születésnapját ünneplő, a mindennapok technológiájának tökéletesítéséről, meghackeléséről szóló Hackaday blog számos kamerás projektet mutatott be. A hackerek által megálmodott megoldások nem mindegyike elegáns, de garantáltan működnek. És annyira nehéz ellenállni az olcsó drótnélküli ajtócsengőből készült távkioldóknak és Bluetooth GPS modulokból készülő geoadat-gyűjtőknek. Az igazán merészek még ahhoz is találnak leírást, hogyan építhetnek megunt szkennerükből nagyfelbontású kamerát.