Fénysebesség és ébren alvás a jövő PC-jében

Vágólapra másolva!
Gyorsabbak lesznek a laptopok és az asztali PC-k, de még az USB is fénysebességre gyorsul hamarosan - ígéri az Intel. A cég mérnökei már jövőre kiváltanák a számítógépek hátuljából kilógó kábelrengeteget szupervékony, univerzális optikai szálak alkalmazásával, egy másik megoldással pedig alvajáró komputereket akarnak alkotni.
Vágólapra másolva!

Fejlesztői fórumán az Intel eddigi leggyorsabb, laptopokba szánt lapkáit mutatta be: a Core i7 Mobile Processor, illetve annak Extreme Edition nevű még nagyobb teljesítményű társa ugyanazon a technológián alapul, amelyek eddig csak szerverekben és asztali PC-kben használatos lapkákban alkalmaztak. Az Intel közlése szerint az új chipekkel profi munkaállomásokon megszokott teljesítményt lehet elérni hordozható gépeken is például videovágáshoz, vagy a legújabb, nagy rendszerigényű játékprogramok futtatásához, emellett jobban megbirkóznak a párhuzamosan futtatott alkalmazásokkal is.

Laptopok turbó módban

Ugyanakkor az akkumulátoros használathoz igazodva a lapkák automatikusan képesek visszavenni teljesítményüket és fogyasztásukat abban az esetben, ha erre terhelés hiányában éppen nincs szükség. Az első Core i7 Mobile lapkák két- és négymagos változatban lesznek kaphatók, az ezekkel szerelt laptopok már mostanság megjelennek a boltokban. Bár az új lapkák a drágább noteszgépekben lesznek elérhetők, a cég már most bemutatta az olcsóbb, átlagos gépekbe szánt kétmagos, szerényebb teljesítményű változatokat is, amelyekbe már a szokásosan különálló komponensként kezelt grafikus vezérlőt is beépítik.

Forrás: [origo]

A mobilkütyük takarékosabbak és gyorsabbak lesznek

Várhatóan jövőre debütálnak majd az egyelőre Moorestown kódnéven ismert chipek, amelyeket okostelefonokba, és MID néven emlegetett kompakt internetező eszközökbe - amelyek azonban nem netbookok - szánnak majd. Ezek esetében a teljesítmény növelése mellett elsősorban a fogyasztás csökkentésére, illetve a hőkibocsátás minél alacsonyabban tartására összpontosultak a fejlesztések. Az új lapkával szerelt eszközök már a hagyományos PC-vel csaknem azonos internetezési élményt biztosítanak majd. Az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhetően az okostelefont használóknak nem kell majd azért aggódniuk, hogy mondjuk mp3-ak hallgatása miatt lemerül majd a készülék, és emiatt lemaradnak majd egy fontos hívásról - olvasható az Intel hivatalos rendezvényblogján.

Optikai szál válthatja ki a kábelrengeteget

Egy átlagos számítógép hátulján is legalább tucatnyi csatlakozó található, a monitor, a billentyűzet, egér vagy éppen szkenner, külső merevlemez csatlakoztatásához. Light Peak néven az Intel egy új, a hagyományos rézkábeleket kiváltó technológiát fejleszt: ez a megoldás vékony optikai szálakat használ, amely elektromosság helyett fényt használ az adatok továbbítására. Alkalmazásával olyan gyors - másodpercenkénti 1,2 gigabájtos - adatátvitelt lehet elérni, melynek segítségével egy nagyfelbontású Blu-ray filmet kevesebb mint fél perc alatt át lehet másolni egy külső winchesterről, médialejátszóról, videokameráról a PC-re, a következő évtizedre pedig várhatóan még ezt a sebességet is a tízszeresére tudják majd növelni.


Az Intel szakértője bemutatja a Light Peaket

Az extra vékony optikai kábeleket használó megoldás ráadásul mentes a rézdrótok hátrányaitól, azaz például az USB-től eltérően nincs korlátozva az alkalmazható kábel hossza, ha valaki akarja, a Light Peak segítségével akár egy harminc méteres kábelt is kihúzhat a szomszéd lakásban lévő iPod dokkolóig. Bár a megoldás szabványosítása még várat magára, valószínűleg a jelenleginél kisebb csatlakozókat használ majd a Light Peak, ami például noteszgépek esetében jön majd jól. Ráadásul az Intel közlése szerint a technológia alapjául szolgáló hardverkomponensekhez már a jövő évben hozzáférhetnek majd a gyártók, bár arra még várni kell majd még pár évet, hogy ez az univerzális megoldás váltsa fel a VGA, USB, Firewire, HDMI és egyéb csatlakozókat a PC-ken.

Csúcssebesség USB 3.0-val

Egyelőre nem kell temetnünk a jó öreg USB-t sem, a szabvány legújabb, a SuperSpeed márkajelzéssel is illetett 3.0-s változatát támogató eszközök elvileg még év végén, de legkésőbb a jövő év elején a boltokba kerülnek majd. Az USB 3.0 legfontosabb újítása az, hogy a jelenleg elterjedt kettes változatnál jóval gyorsabb adatátvitelt biztosít majd: elméletileg akár 4,8 gigabitet, azaz mintegy 614 megabájtot visz majd át másodpercenként, bár egyes szakértők szerint a valóságban ez majd 400 megabájt körül lesz - nagyjából ugyanilyen sebességre lesz képes a szabvány riválisának számító FireWire csatlakozó legújabb változata is.

Forrás: [origo]
Így gyorsult a PC-s csatlakozók elméleti átviteli sebessége - a FireWire S3200 lesz az USB 3.0 riválisa

Az új USB csatlakozója azonos lesz a korábbi változatokkal, de a teljes sebességét azonban csak akkor lehet majd használni, ha a 3.0-s szabvánnyal kompatibilis eszközt dugnak rá, ráadásul még a kábelből is ezzel kompatibiliset kell majd alkalmazni. Persze fontos azt is tektintetbe venni, hogy a fent szereplő értékek elméleti számok, a gyakorlatban rendszerint alacsonyabb sebességet produkálnak az eszközök. Az új USB-n külön szálon fut majd a hardverek közti kommunikáció, így sokkal gyorsabban lehet majd végezni akkor, ha mondjuk egyidejűleg másolunk és írunk egy pendrive-ra. Ezenkívül a 3.0-s csatlakozók energiatakarékosabb működést kínálnak majd, ami a laptopok esetén jön jól, ugyanakkor képesek lesznek nagyobb erősségű áram leadására, így hamarabb végeznek az iPod, vagy hasonló eszközök töltésével.

Az IDF-en egy full-HD (1980x1080 pixeles) felbontásban dolgozó, tökéletes minőségű képet közvetítő USB 3.0-s kamerát, illetve egy gyors, másodpercenként 270 megabájtos átvitelre képes külső winchestert is bemutattak. Kiállítottak már a laptopok ExpressCard-foglalatába dugható adaptert is, amellyel a meglévő laptopokat tudják majd felvértezni az újfajta USB-portokkal a gyorsabb másolási sebességekre vágyók. Ugyanakkor a technológia elterjesztésével még lesz munka, jelenleg ugyanis csak Linux alá létezik a hármas verzióhoz illesztőprogram, Windows alá nem. Egy amerikai felmérés szerint viszont nem kell aggódnunk, a prognózisok alapján ugyanis arra számítanak, hogy három éven belül a külső meghajtók, pendrive-ok és médialejátszók több mint 70 százaléka ezt a technológiát használja majd.

Alvajárók lesznek a PC-k

Az Intel blogján egy másik érdekes, jelenleg szabványosítás alatt álló újításról is beszámolnak: ez a Network Proxy nevet viseli, és lehetővé teszi majd a PC-kkel való interneten keresztüli kommunikációt anélkül, hogy azoknak a nap 24 órájában működniük kellene. Ehelyett egy minimális, mintegy fél wattos fogyasztás melletti speciális, a tévék készenlétjéhez hasonló üzemmódjában válnak elérhetővé a világhálóról a számítógépek. Ez az üzemmód persze csak alapszintű kommunikációra elegendő, így ha például valaki az otthoni PC-jére töltene fel fotókat egy távoli netkávézóból, az a netről kapott impulzus hatására bekapcsol, fogadja a fájlokat, majd magától visszaáll készenléti állapotba.

A hardveres újítások mellett az Intel a héten mutatta be a támogatásával készült Moblin Linux operációs rendszer újabb változatát: a korábban általunk is tesztelt nyílt forráskódú szoftvert eredetileg netbookokra szánták, mostanra azonban már nettopokra, vagyis az olcsó PC-k asztali változatára is készült belőle verzió. Ennek a felületét már úgy dolgozták ki, hogy az a netbookok apró LCD-jénél nagyobb képernyőn is optimálisan használható, emellett kezeli az érintésérzékeny monitorokat is. A szoftver továbbra is elérhető lesz netbookokra, és az Intel a lapkáit használó okostelefonokra is telepíteni lehet majd. Az új 2.1-es kiadás első béta verzióját hamarosan bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik a Moblin honlapján.