Együttműködés a gyors Windowsért

Vágólapra másolva!
Az Intellel működik együtt a Microsoft annak érdekében, hogy a chipgyártó többmagos processzorok extra képességeit annak érdekében, hogy a Windows 7 a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa az ezeket használó számítógépeken.
Vágólapra másolva!

Erről a PC World adott hírt a The Windows Partner Blogon publikált bejegyzés nyomán. Az Intel képviselője ebben arról számol be, hogy a szoftveróriással való együttműködésben úgy optimalizálják majd az októberben megjelenő Windows 7-et, hogy az képes legyen kihasználni a chipgyártó lapkáinak többszálú feldolgozást biztosító funkcióit, ezáltal gyorsabb működést biztosítson.

A közös munka keretében úgy optimalizálják a Windows 7-et, hogy az szétossza majd feldolgozandó feladatokat a processzormagok között, és használja ki a többszálú feldolgozás lehetőségét is a minél fürgébb működés biztosításához. A gyorsulás leginkább olyan teljesítményigényes feladatok végrehajtásakor lesz majd érzékelhető, mint például a videofájlok kódolása, vagy digitális fotók feldolgozása. Az Intel közlése szerint minél több központi egység (mag) található egy processzorban, annál nagyobb teljesítményt lehet elérni, az Intel új, Nehalem nevű technológiáját használó lapkák pedig magonként két feldolgozási szálat használnak, ami tovább növeli a feldolgozás sebességét.

Emellett az Intel a Windows 7 rendszerindításának és a lekapcsolásának gyorsítása érdekében is kooperált, a korábbinál fürgébb működés ezen a telületen ugyancsak a Nehalemmel érhető el. Informatikai szakértők korábban kritikával illették a Microsoft korábbi operációs rendszereit, mondván azok nem képesek kiaknázni a modern többmagos processzorokban rejlő lehetőségeket - várakozások szerint ez a Windows 7 megjelenésével meg fog változni. Korábban a teljesítmény növelése leginkább az órajel növelésével - ez a többnyire gigahertzes jelző a lapka neve mellett - manapság azonban a fejlesztések inkább a nem ennek emelése, hanem a lapkákba integrált több processzormagon való párhuzamos feldolgozás felé tolódott el, azonban ezeket még manapság sem használják ki tökéletesen az alkalmazások. Szakértők becslései szerint ugyanis a hardverekhez képest a szoftverek fejlődése három-öt évvel van lemaradva.