Új Toshiba-notebookok beépített 3G-modemmel

Vágólapra másolva!
A Toshiba bejelentette, hogy a jövőben az NB100 és Satellite A350 típusú notebookokat beépített 3G-s modemmel szereli fel.
Vágólapra másolva!

Kissé megkésve, de a notebook-gyártók is kezdik felismerni, hogy ha az eszközökön már alaphelyzetben a biztosítva van szélessávú mobilinternet-hozzáférés, akkor sokra többre mehetnek a felhasználók a készülékekkel. Így gondolkodhatott a Toshiba is, aki - hogy leendő vásárlóit megkímélje a külső USB-s modemek kiszámíthatatlan működésétől - új modelljeiben már előre beleszereli a 3G-s adatkártyát a készülékeibe.

A hordozhatóságról híres NB100 és az üzleti modell, a Satellite A350 egyes típusait beépített modemmel már 2009 első negyedévétől meg lehet vásárolni Európában. A Toshiba az Ericsson 7,2 Mbit/sec-re letöltésre és 2 Mbit/sec feltöltésre képes HSDPA-modujait használja majd.

Az Analysys Mason piackutató cég legfrissebb közleménye szerint a HSDPA-alapú, vezeték nélküli internet-előfizetők 2015-re - a jelenlegi 61 millióhoz képest - már 1 milliárdan lesznek. Amennyiben a felhasználók előre beépített modemmel vásárolják meg notebookjukat, úgy nem kell a szolgáltatótól külön erre alkalmas eszközt vásárolniuk, elég egy SIM-kártya és hozzá egy adatcsomag.

Ha pedig olyan könnyedén lehet majd használni a HSDPA-t, mint most a wifi-t, úgy a WLAN-alapú megoldások lassan háttérbe szorulhatnak. A wifi esetében is megfigyelhető volt, hogy kezdetben gyakorlatilag csak külső eszközzel (PCMCIA-kártya) lehetett hozzáférni, ma pedig már inkább azon csodálkozik el a vásárló, ha a kinézett notebookban nincs benne eleve a vezeték nélküli adóvevő.