Mégsem forral vizet két Google-keresés

Vágólapra másolva!
Nem a Harvard kutatójától származnak a Google-keresésekkel járó széndioxid-kibocsátásra vonatkozó adatok, azokat valószínűleg a The Times újságírói találták ki. Az internetes vállalat szerint a webkeresés a töredékét fogyasztja annak, amit a lap írt.
Vágólapra másolva!

A webkereséssel járó környezeti terhelésre vonatkozó adatok a The Times brit napilap vasárnapi számának cikke nyomán járták be a sajtót, amelyet a BBC-ből a lapunk is átvett. Az adatokkal csak az a gond, hogy azokat nem a lapban azok forrásaként azonosított Alex Wissner-Gross fizikus állapította meg, hanem valószínűleg maguk az újságírók találták ki.

Mint azt a Harvard egyetemen kutató fizikus a TechNewsWorldnek elmondta, ő maga sohasem foglalkozott a tanulmányában a Google-lal, és nem is nevezte meg azt, a munkája csupán általánosságban vizsgálta a világháló miatt fellépő környezeti terhelést. A kutató megállapítása szerint átlagosan 20 milligramm széndioxid-kibocsátással jár egy weboldal meglátogatása, a The Times viszont azt írta: két Google-keresés közel ugyanannyi (15 milligramm) széndioxid kibocsátásával jár, mint egy kanna víz árammal való felforralása.

"Fogalmam sincs, honnan vették ezeket a számokat", nyilatkozta Wissner-Gross, aki szerint az újságírók valószínűleg azért emelték ki a webkeresőt, mert "így nagyon könnyű eladni az újságot". A fizikus helyreigazítást is kért a The Timestól, ám ezt mindeddig nem kapta meg: így lehet, hogy mindeddig csak egy harmadik forrás, a TechNewsWorld számolt be részletesen az esetről.

A Google szerint a The Timesban publikált számok túl magasak, és a webkeresés sokkal kevesebb energiafelhasználással jár - derül ki a cég blogján közzé tett adatokból. "A Google gyors - egy tipikus keresésre kevesebb mint 0,2 másodperc alatt megérkeznek a találatok. A keresések nehézsége eltér egymástól, de az átlagos kérés megválaszolásához a szervereknek csak pár ezredmásodpercnyi munkát kell végezniük. Ha ehhez hozzáadjuk a keresés előtt elvégzett munkát (mint például a keresési index felépítése), az 0,0003 kilowattóra, vagyis 1 kilojoule energia keresésenként. Összehasonlításképpen: egy átlagos embernek körülbelül 8000 kilojoule energiára van szüksége egy nap, vagyis egy Google keresés nagyjából annyi energiát fogyaszt, mint az emberi szervezet 10 másodperc alatt." (Gyors számításaink szerint egy átlagos, 2000 Watt teljesítményű elektromos vízforraló használatával ezerszer ennyi energiát használunk fel az alatt a körülbelül 2 perc alatt, amíg felforr benne egy liter víz.)

Ugyan a The Times alaptalanul hivatkozott Alex Wissner-Grossra, a kutató végül jól járt a hírveréssel, mivel ez reklámot csinált saját vállalkozásának. A szakember ugyanis a http://www.co2stats.com/ weboldalon keresztül értékesíti a web ökológiai lenyomatára vonatkozó adatokat, és ad tanácsokat a zöld webszájtok kialakításához.