Nemzetközi hívószámot és domainvégződést szeretne Koszovó

Vágólapra másolva!
Koszovó önálló telefon-hívószámot és domain végződést szeretne magának. Ezért lobbizik a tájékoztatási miniszter - igaz, az ország, önállósodása óta még nem kereste a kapcsolatot az Európai Tanáccsal.
Vágólapra másolva!

A belgrádi média szerint, hogy Fatmir Limaj koszovói tájékoztatási miniszter azzal a kéréssel fordult Monacóban a Crans Montana Fórum résztvevőihez, hogy Koszovó kapjon nemzetközi telefonos hívószámot és internetes domain-címet. A tájékoztatási tárca közlése szerint Limaj a gazdasági fórumon felszólalva elpanaszolta, hogy ezek híján Pristina problémákkal szembesül.

A nemzetközi közösség ezidáig Koszovó eldöntetlen jogállása miatt tagadta meg a kódok megadását, de a függetlenség kikiáltása, az új koszovói alkotmány életbe lépése és a nemzetközi elismerés után haladéktalanul rendezni kell ezt a kérdést, hogy Koszovó egyenjogú partnerré válhasson a távközlés és az informatika területén - hangoztatta a monacói fórumon Fatmir Limaj.

Koszovó jelenleg a Szerbiának juttatott 381-es nemzetközi országhívószámmal érhető el. A korábbi Jugoszlávia (melynek körzetszáma a 38-as volt) tagállamai Koszovó kivételével valamennyien önálló országhívószámot kaptak, s mindegyik 38-assal kezdődik. Így Szerbia 381-et, Montenegró 382-t, Horvátország 385-öt, Szlovénia 386-ot, Bosznia-Hercegovina pedig 387-et tárcsázva érhető el.

Koszovó egyelőre a hivatalos szerb domainnév-végződést használja (.rs), de még Jugoszlávia örökségeként gyakorta feltűnnek a .yu végződések is. Abban az ENSZ által is elfogadott ISO-szabványban, amely a nagyobb földrajzi egységek, entitások, országok kétbetűs rövidítését tartalmazza, s mely alapja az internetes országkódoknak is, nem szerepel Koszovó - ugyanakkor a ko rövidítést sem adták még oda senkinek.