A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Az erős múlt hét után április utolsó hétvégéjén sincs ok panaszra: letöltésajánlónkban  Windows alá pofonegyszerűen telepíthető Ubuntu Linux, egy klassz új vírusirtó, kombájnszimulátor, és egy mindentudó rendszerelemző program is található. A szombati munkanap ellen küzdőknek zombigyilkolós játékkal kedveskedtünk.
Vágólapra másolva!

SIMTRACTOR GAME

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Mezőgazdasági járművet olvasóink közül bizonyára nem sokan vezettek még, a Sim Tractor Game című játék azonban pont erre biztosít lehetőséget szimuláció formájában. A játékban egy farmon található temérdek jármű volánja mögé be lehet ülni a traktortól kezdve a kombájnig, és el lehet végezni a gazdaságban szükséges teendőket. A letölthető demóban verzió csak korlátozott számú járművet lehet vezetni, mivel az összes gép csak a teljes változatban érhető el.

FACEWOUND

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Munkanap van szombaton? Egy ilyen alkalomhoz sokak számára jól passzolhat egy zombis játék. Az ingyenes Facewoundot telepíteni sem kell, elég kicsomagolni és elindítani. A Facewoundban egy bizarr külsejű főhőssel kell az utcán vagy egy temetőben darabokra lődözni a seregestül érkező zombikat. Bár a grafika csupán kétdimenziós, a játék nagyon tetszetős, bár nem épp békés: a vérfröccsenés és az esések, ugrások, robbanások fizikája nagyon élethű - ennek köszönhetően viszont a gépigény sem a legalacsonyabb. A mozgás a W, S, A ,D billentyűkkel, az ugrás a Space-szel, a célzás és tüzelés pedig az egérrel történik. A fegyvert újratölteni az R gombbal lehet.

VOXELSTEIN 3D

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Ha már veterán számítógéphasználó, bizonyára emlékszik a kilencvenes évek eleji Wolfenstein 3D-re, amely az egyik első FPS-játék volt, s egy amerikai katonával kellett benne likvidálni a nácikat a leginkább egy panelház belsejére emlékeztető, mindig azonos magasságú labirintusokban. Akkoriban még nem tudták megoldani, az új remake-ben azonban már fel és le is lehet nézni, a tárgyak és az ellenfelek pedig a lapos pixelek helyett 3D-s voxelekből állnak össze, s nem csupán csőszerű katakombákat lehet bejárni.

A környezet sokkal jobban hasonlít a valósra annak ellenére, hogy a készítők az új változatban is megtartották az eredeti Wolfenstein pixeles látványvilágát, bár a program még nem teljesen tökéletes a játék, akadnak benne programhibák. Figyelem, a játékot 18 éven felülieknek ajánljuk, mivel véres, emellett önkényuralmi jelképek is találhatók benne!

UBUNTU LINUX 8.04

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Az ingyenes Ubuntu Linux legújabb, korábban Hardy Heron kódnéven ismert verziója a héten vált letölthetővé. A 8.04-es verzió rendkívül hasznos újítása, hogy nem csak a PC-t a telepítő CD-ről indítva lehet kipróbálni, hanem Windows alá is fel lehet telepíteni egyszerűen, az installációs programot elindítva. Ebben az esetben nem szükséges külön partíciót sem létrehozni a merevlemezen, ami sokszor vesződséggel járhat, az Ubuntu egy kiválasztott mappát fog használni, a gép indításakor pedig választani lehet a meglévő Windows és a Hardy Heron indítása között.

A hangkártyák, monitorvezérlők és felbontások beállítása az új verzióban jóval egyszerűbb lett, ám próbáink során a wifit még nem sikerült aktiválnunk laptopunkon, részletes bemutatóval később jelentkezünk. Ha a szoftver mégsem válna be, a Windowsból egyszerűen uninstallálni kell, amely automatikusan eltávolítja az indításkor megjelenő menüt is, így bátran merjük ajánlani kipróbálását bárkinek, akit érdekel. A letölthető változat egy ISO fájlban van elhelyezve, ezt CD-képként (image) kell felírni egy írható lemezre, melyhez egy sor ingyenes programot találni a Szoftverbázison, példáula lentebb bemutatott FinalBurner is képes erre.

FINALBURNER

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Egy újabb verzió az ismert ingyenes CD/DVD-író alkalmazásból a héten érkezett új verzió. A kezelőfelület továbbra is kissé fapados, de ettől függetlenül gond nélkül használható audio-CD-k, adatlemezek, DVD-filmeket égetni vele. Extra lehetőségként DivX és hasonló kodekkekel tömörített filmfájlokat is képes DVD-lejátszókkal kompatibilis formátumba átdolgozni, de támogatha a képfájlok lemezre írását is.

AVG ANTIVIRUS 8 FREE

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

A népszerű víruskereső otthoni felhasználásra ingyenes licenc keretében is elérhetővé tette legújabb, 8.0-s verziójú vírus-, és kémprogram-kereső alkalmazását, amely ugyan már korábban megjelent, ám csak fizetős verzióként volt elérhető. Noha az ingyenes változat továbbra is csökkentett funkcionalitású - például nincs benne a kártevők új fajtája, a rootkit-elleni védelem, vagy letöltés-, és böngészésfigyelő -, a 7.5-ös verzióhoz képest még komolyabb védelmet biztosít.

SISOFTWARE SANDRA

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Milyen típusú a laptopban lévő memória? Van-e a gépben üres bővítőhely? Mi a hangkártya vagy a wifi-lapka pontos típusa? Ezeket az adatokat nehéz kinyerni egy számítógépből különösen akkor, ha a garancia miatt szét sem lehet nyitni a gépházat, vagy épp egy laptop nehezen elérhető komponenséről van szó. Ilyenkor segíthet a Sisoftware cég ismert segédprogramja, amellyel a PC összes paraméteréről információt lehet kapni. Az alkalmazással teljesítményteszteket is végre lehet hajtani, mellyel például egy ismerős, vagy a rokonság komputereinek képességeit tudja összemérni a tulajdonos.

POPCORN

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Szuper pehelysúlyú levelezőkliensre van szüksége? A Popcorn ez esetben jó választás lehet, mivel maga a szoftver nem nagyobb fél megabájtnál. Sajnos az ingyenes szoftvert már nem fejlesztik tovább, így új funkciók sem várhatók bele, viszont képes több POP3-as postafiókot és felhasználót is kezelni, erőforrásigénye pedig csekély.