Minden második felnőttet hidegen hagy az internet

Vágólapra másolva!
Világviszonylatban is rendkívül alacsony az internet iránti érdeklődés Magyarországon, a felnőtt korú magyar lakosság több mint fele használja az internetet - derül ki a tizenhárom ország adatait összegző World Internet Project (WIP) jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A jelentés a 2007-es adatok alapján hasonlította össze az országokat, köztük Magyarországot is, amelynek 2007-es adatait a Társadalomkutatási Intézet Zrt., az Ithaka Kht., és a BME ITTK gyűjtötte össze. A jelentés szerint a vizsgált országok közül Magyarország rendelkezik az egyik legalacsonyabb aránnyal az internethasználók számát tekintve, a 18 évnél idősebb korosztályban.

Hatalmas a szakadék az ifjú és idős felhasználók között

Az életkor szerepe globális viszonylatban is egyértelműen meghatározza az internethasználatot, ugyanakkor Magyarország az egyike azoknak az országoknak ahol a legnagyobb a szakadék a legidősebb és a legfiatalabb korosztályok között. A legfejlettebb országokban - mint Svédország, az Egyesült Államok, vagy Ausztrália - a 65 évnél idősebb korosztály 30-40 százaléka számít rendszeres internetezőnek, míg Magyarország tekintetében ez csupán öt százalék.

Magyarországon az internetezők kiemelkedően bíznak a világhálón megjelenő tartalmakban, azonban nemzetközi összehasonlításban a magyar internetezők között kifejezetten alacsony az online vásárlók, vagy banki szolgáltatásokat igénybevevők aránya - állapította meg a jelentés. Ugyanakkor a jelentésből az is kiderül, hogy a 14 évesnél idősebbek 45 százaléka, azaz a népesség közel fele rendszeresen használja a világhálót. Körükben csaknem ugyanannyian interneteznek (45 százalék), ahányan számítógéppel is rendelkeznek (52 százalék).

A fiatalok úgy neteznek mint a külföldiek

A statisztikákból az is kiderül, hogy a 25 év alatti magyar fiatalok szinte azonos arányban használói az internetnek mint külföldi kortársaik, és nagyrészt ugyanúgy is használják a világhálót. A WIP statisztikái szerint idehaza csaknem minden második háztartásban található számítógép, internetkapcsolattal pedig a családok több mint harmada rendelkezik. Minden tizedik magyar otthonban egynél több PC található, 8 százalékuk pedig az internet elérésére alkalmas hordozható gépet is birtokol. Az internetező családok körében a hagyományos modem már csaknem teljesen eltűnt, csupán 5 százalékuk használja azt, míg ADSL-en 43, kábeltévén keresztül 41 százalék böngészi a hálót, maradékuk egyéb technológiával teszi ugyanezt. Mobilinternetet vagy nyilvános wifit a felmérés adatai szerint a hazai felhasználók egytizede használt 2007-ben. Napi szinten a WIP szerint a magyar felhasználók 61 százaléka internetezik, hetente legalább egyszer pedig minden harmadikuk.

Miért nem használunk PC-t, internetet?

A számítógéppel nem rendelkező honfitársainknak csupán negyede tartja túl drágának a masinákat, 44 százalékuk nem tartja szükségesnek életéhez, 20 százalékukat nem érdekli, túl bonyolultnak pedig csak 10 százaléka találja a PC-ket. Másképpen alakulnak az arányok az internetelérés tekintetében: ezek díjait az emberek 44 százaléka drágállja (36 százalék az ehhez szükséges eszközök árát találja borsosnak), 27 százaléka nem érzi szükségét használatának, és csupán 5 százalék mellőzi használatát ismeretek hiányában.

Számítógépes és internetes ismereteit a honpolgárok kimagasló arányban (47 százalék) vallják jónak, 12 százalékuk kimagaslónak ítéli saját képességeit, "nem rossz"-ként 30 százalék, gyengeként pedig 11 százalék definiálja saját képességeit.