Kevesebb mobilt adnak majd el jövőre

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a mobiltelefon az egyik legnépszerűbb elektronikus ketyere az átlageberek körében, a Reuters beszámolója szerint jövőre kevesebb készüléket adnak majd el a gyártók.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség 36 piaci elemzőt kérdezett meg arról, milyen eladásokat jósolnak 2009-re a mobiltelefonos iparágnak. A szakértők előrejelzései szerint a jövő évben kevesebb készüléket adnak majd el a gyártók, a mobilok eladásának volumene globálisan mintegy 6,6 százalékkal esik majd vissza. A jövő év utolsó negyedévére 5,7 százalékos csökkenést jósolnak, pedig minden évben ebben az időszakban bonyolítják a legnagyobb forgalmat a gyártók a karácsonyi vásárlási szezonnak köszönhetően.

A Reuters november elején hasonló módon elemzőket faggatott az iparág alakulásáról, ekkor a szakértők még csak 2,6 százalékos visszaesést prognosztizáltak a jövő évre, ám azóta a világ vezető telefongyártójának számítü Nokia többször is az eredmények várható negatív alakulására hívta fel a figyelmet. A hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint a gazdasági válság által generált bizonytalanságnak köszönhetően sokan későbbre halasztják új mobiltelefonjuk és egyéb műszaki eszközök megvásárlását is. A visszafogott vásárlások következtében több gyártó is profitfigyelmeztetéseket tett közzé, a Sony 16 ezer, a Nokia pedig 5 ezer fős létszámleépítést jelentett be, hasonlóan a Laird Plc nevű elektronikai alkatrészeket gyártó vállalathoz, amely munkatársainak közel felétől válik meg.

A 190 milliárd dollárosra taksált mobiltelefonpiac a legutóbb 2001-ben szenvedett el komolyabb visszaesést, ekkor az eladások 6 százalékkal estek vissza. Az akkori helyzet viszont abból a szempontból volt szerencsésebb, hogy sokan első készüléküket vásárolták meg, míg Európában a telefonok penetrációja csaknem száz százalékos, így a komolyabb bevételeket a nagyobb tudású modellek eladása egenerálja - ezek forgalma azonban idén jelentősen visszaesett, és a csökkenés jövőre is folytatódni fog.