Kína ismét blokkolja a külföldi weboldalakat

Vágólapra másolva!
Kína visszatért a "szokásos gyakorlathoz", ismét blokkolja a kritikus hangú külföldi weboldalakat - állapította meg a Freedom House jogvédő csoport friss jelentésében.
Vágólapra másolva!

A pekingi kommunista hatóságok újból letiltották a kínaiak hozzáférését azokhoz a külföldi híroldalakhoz, közöttük a BBC és a Voice of America kínai változataihoz, amelyeket a nyári olimpia alkalmából biztosított viszonylagos nyitottság időszakában el lehetett érni.

Peking augusztusban is csak azután oldotta fel néhány érzékeny tartalmúnak tekintett weboldal hozzáférését, hogy külföldi újságírók panaszkodtak: a kínai vezetés nem tartja be azon ígéretét, hogy nem korlátozzák az olimpiai játékokról tudósítók munkáját. A washingtoni központú, független Freedom House megállapítása szerint a kommunista vezetés ismételten elzárta a rezsimmel szemben bíráló hangot megütő internetes oldalakat, miközben a romló gazdasági helyzet miatti növekvő elégedetlenséggel és a Tienanmen téri erőszakos fellépés 20. évfordulójának közeledtével kell megbirkóznia.

Jennifer Windsor, a Freedom House vezetője rámutatott: Kína a napokban újra blokkolta a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet érzékeny tartalmúnak ítélt honlapját, és több tajvani, illetve hongkongi oldalt, köztük az Asiaweeket és Ming Paót. A kínai külügyminisztérium indoklása szerint ezek az oldalak megsértik a kínai törvényeket, mivel olyan tabutémákat tárgyalnak, mint Tajvan státusa, a Falunkung betiltott csoport, az állítólagos kormányzati korrupció és tibeti jogsértések. A Freedom House anyaga szerint Kínában a világ egyik legkorszerűbb internetes megfigyelő és cenzúrázó rendszere
működik, a kínai internetezők számára több ezer külföldi weboldal elérhetetlen.