Vágólapra másolva!
Akár zsebben is hordható a Novatel új terméke, mely wifi-képes hordozható eszközök között képes megosztani az internetet, és még a 3G-t is támogatja.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gyártó, a Novatel Wireless 2009 elején dobja piacra MiFi néven bemutatott termékcsaládját, amely egyszerre képes vezeték nélküli és vezetékes kapcsolatokat kezelni, de mindenekelőtt parányi mérete miatt érdemel említést. A MiFi 3G router támogatja a HSDPA-technológiát, és ennek köszönhetően a harmadik generációs mobilinternet szolgáltatásait is ki lehet használni, ha nincs a környéken elérhető ingyenes WLAN-rendszer.

A MiFi 3G router képes hálózati áramforrás nélkül is működni, ezáltal az eszköz tökéletesen hordozható. A matchbox méretű eszköznek ugyanis saját akkumulátora van, amelyhez a gyártó 40 óra készenlétet és 4 óra folyamatos internetezést ígér. A router elsősorban kis- és középvállalkozások számára nyújt biztonságos és kompakt megoldást. Az eszköz támogatja a VPN-klienst, amellyel távoli számítógépekhez lehet csatlakozni biztonságos kapcsolaton keresztül. A router továbbá képes e-mailek szinkronizálására és távoli kapcsolat létesítésével lehetőséget biztosít a helpdesk személyzet számára.

A router támogatja a HSDPA-hálózatokat, melyek igénybe vételéhez elegendő egy előfizetéssel rendelkező SIM-kártyát behelyezni a telefonba. A csatlakozást a router automatikusan végzi el, így gyakorlatilag mindig elérhető lesz a szélessávú csatlakozás. Természetesen a SSID azonosító elrejtésével és különféle WPA- és WEP-titkosításokat mindenképpen érdemes beállítani a routerben, mert wifi-n keresztül igen könnyen megoldható az illetéktelen hozzáférés, és így - például egy forgalomkorlátos mobilinternet-előfizetési csomag esetében - igen szomorú számla érkezhet.

A MiFi 3G-router 2009-ben jelenik meg a kereskedelmi forgalomban.Egyelőre a tengerentúlon kapható majd - 200 dollárért.