Mozizás a zsebből, miniprojektorral

Vágólapra másolva!
Még tavasszal számoltunk be arról, hogy a 3M olyan miniatűr projektor prototípusát mutatta be, amelyet mobilokba lehet majd beépíteni. A mikroméretű projektor egyelőre önmagában akkora, mint egy telefon, így önálló termékként debütált, itthon is meg lehet venni. Kölcsönkértünk belőle egyet, hogy kipróbáljuk, mire jó a Star Wars-élményeket idéző, a falra nagyjából egy jókora plazmatévéével megegyező képet kivetíteni tudó zsebkütyü.
Vágólapra másolva!

A 3M MPro110-es mikroprojektora első ránézésre egy kikapcsolt mobiltelefonra hasonlít, fedlapjának fekete műanyagja egy inaktív LCD-képernyőre emlékezteti az embert, de a bekapcsolás után kiderül, ennek igazából nincs semmilyen funkciója. Az biztos, hogy a beállítással nem is szükséges sokat vesződni, a ketyerén mindössze egy élességállító tekerő, illetve egy bekapcsológomb található.

Meglepő módon a projektor saját akkumulátora külön csomagolva található a dobozban, ennek beszereléséhez viszont egy olyan kis fejű csavarhúzóra is szükség van, amivel például a szemüvegeket szokták meghúzni - szerencsére kollégánk svájci bicskájában épp volt egy ilyen, így be tudtuk szerelni.

Forrás: [origo]

Mobil, miniprojektor, még egy mobil (még több fotó)

Elsőként egy laptophoz csatlakoztattuk a kütyüt, az ehhez szükséges VGA-kábel eleve megtalálható a csomagban. Különösebb problémá nélkül sikerült a noteszgép képét kivetíteni, bár a projektor csupán 640x480 pixeles felbontást használ, legfeljebb 1280x768 képpontig automatikusan le tudja skálázni a képet. Ennél nagyobb felbontást használó LCD-vel szerelt számítógép esetében vagy másodlagos képernyőként kell csatlakoztatni az eszközt, vagy lejjebb kell állítani a képpont részletességét a PC-n.

Fényben nem erős

Az első alkalommal elég borús időben próbáltuk ki a csöppnyi kivetítőt, így még egészen jól bevált, bár az rögtön feltűnt, hogy 180 centiméter körüli távolságból már lehetetlen élesre állítani a képet, a manuálisan mozgatható lencsét ugyanis már nem lehet kijjebb ereszteni a gépházból. Később egy sötét, ablak nélküli konyhában folytattuk a tesztelést, itt nagyjából 160-170 centiméteres távból még aránylag jó minőséget sikerült elérnünk.

Forrás: [origo]

"Obi-Wan, segítsen!"- nagyjából 107 centiben (még több kép)

Természetesen minél nagyobb a távolság a faltól, annál kisebb lesz a fényerő, azaz sötétebb lesz a kép. Kipróbáltuk, a 107 centis képnagyságot csak rendesen elsötétített szobában, éjjeli fényviszonyok mellett lehet elérni a miniprojektorral. Egy olyan szobában, amelynek ablakait csupán szalagfüggönnyel lehetett eltakarni - és a nap is épp arról sütött - esélytelen volt nagyméretű képet a falra vetíteni, a lenti illusztráció nagyjából 1,2 méteres távolságban, a lehető legárnyékosabb sarokban készült a szerkesztőségben.

Forrás: [origo]

Nappal csak közelről bírja (még több kép)

A miniatűr házba beépített ledes fényforrás csak erre képes, persze a rendes projektorokéhoz hasonlóan gigászi fényerejű izzót aligha lehetett volna bezsúfolni ilyen kis helyre, a kütyü még így is elég rendesen felmelegszik húsz percnyi használat alatt - hiszen hűtőventilátorok egyáltalán nincsenek benne. A gyári specifikációk szerint egy töltéssel akkumulátorról egy órán át használható a törpe kivetítő, ez méréseink szerint nagyjából helytálló, nekünk is 60 perc után merült le a ketyere. A szerkezet alapcsomagja még egy hagyományos kompozit kábelt és egy ahhoz való apa/anya-átalakítót is tartalmaz: ezek segítségével akár PlayStation 2-t vagy más konzolt is lehet csatlakoztatni hozzá, bár tapasztalataink alapján játék közben igen zavaró a szokásosnál gyengébb fényerő.

A miniprojektort mp3-lejátszóhoz, és megfelelő mobiltelefonokhoz is csatlakoztatni lehet - mi két darab Nokia N95-össel is megpróbáltuk használni, egyikkel sem sikerült - bár ez valószínűleg nem a 3M hibája.

Forrás: [origo]
Ledes fényforrás világít az izzó helyett (még több kép)

Ez még nem tuti, de bíztató

Összességében a kilenven-százezer forint körüli bruttó áron megvásárolható 3M MPro110-esről az volt a benyomásunk, hogy magán hordozza a prototípusok gyengéit. Ha ugyanez a projektor egy mobiltelefonba lenne beépítve, valószínűleg elégedetten csettintenénk kipróbálása után (persze a nagy energiafogyasztás miatt ekkor is lennének kételyeink).

Az biztos, hogy csekély fényereje miatt a hagyományos projektort biztosan nem fogja leváltani a miniatűr kütyü, de abban sem vagyunk biztosak, hogy a munkahelyi prezentációkhoz erre a ketyerére bíznánk rá magunkat: nem lehet minden termet lesötétíteni, kis méretben pedig egy laptopon is meg lehet mutatni egy-egy ábrát. A mikroméretű projektor egyelőre egy "cool" kütyü, amiből biztosan készül majd jobb verzió, s kipróbálása után abban is biztosak vagyunk, hogy szeretnénk a mobiltelefonunkról kivetített filmeket nézni akár az ágyban, akár a telken - ketyere előtt komoly jövő áll.