Bármit megtesz a Google-mobil

Vágólapra másolva!
Vicces és veszélyes hiba maradt a Google mobiltelefonokra írt Android operációs rendszerében: a szoftver parancsként értelmez minden begépelt szót - adta hírül a Dev Connection blog. A véletlen újraindítások mellett komolyabb következményei lehetnek a hibának.
Vágólapra másolva!

Túlzottan szolgálatkészre sikerültek az első Google-mobilok. Az Android operációs rendszert használó készülékbe begépelt szavakat nem csak az épp futtatott alkalmazás kapja meg, hanem egy rendszergazdai jogosultsággal rendelkező parancssori értelmező is. Nagyon meglepődhet például az a felhasználó, aki sms-ében a reboot (újraindítás) szót használja, hiszen az enter leütése után a hasonló nevű parancs végrehajtódik, a készülék pedig újraindul.

A frissítés a megoldás

A hibáról hírt adó Dev Connection blog szerint a furcsa viselkedést a tesztelés során használt, és véletlenül a rendszerben hagyott kód okozza. A probléma megoldható a legújabb szoftververzióra való frissítéssel, vagy ideiglenesen áthidalható a cat parancs kiadásával.

Nem ez az első hiba a Google mobil operációs rendszerében, korábban egy kutató olyan hibát fedezett fel, aminek a kihasználásával a böngészőn keresztül támadható a rendszer. A gondot a szoftver alapját képező nyolcvan szabad forráskódú könyvtár egyike okozta, az G1-es telefonokkal szállított Androidba a kiegészítő egy régebbi és sebezhető verziója került.