Wii-t is lopnak a tengeri kalózok

Vágólapra másolva!
Nemcsak a szoftverkalózkodás okozhat fejfájást a Nintendónak, a cég karácsonyát igazi kalózok keseríthetik meg. Az erősödő szomáliai kalózkodás miatt ajándék nélkül maradhatnak a konzolra várakozók.
Vágólapra másolva!

Nem csak a gazdasági válság miatt csökkenő vásárlókedv miatt lehet szegényesebb az idei karácsony. A tengeri kalózkodás erősödte miatt az európai boltokba csak késve érkezhetnek meg az ázsiából érkező termékek, például a Nintendo Wii konzolja.

Az elszórt, korábban csak két-három hetente bekövetkező kalóztámadások mára napi gyakorlattá váltak nyilatkozta a Reutersnek Sam Dawson, a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetségének szóvivője. Mára az sem számít meglepőnek, ha a szomáliai partok környékén napi négy támadást jelentenek. Ráadásul a kalózok egyre bátrabbak, már kétszáz kilométerre is elmerészkednek a partvonaltól, a szövetség információi szerint bázisként felvásárolt orosz halászhajókat használnak.

Dawson szerint az erősödő kalózkodást a vásárlókat is érintheti. Amennyiben a támadások száma nem csökken, a teherhajók a Szuezi-csatorna helyett a Jóreménység-fokát megkerülve járnának Európába. Ha a szállítók a hosszabb, de biztosabb utat választják, úgy a karácsonyra várt kütyük nem biztos, hogy időre megérkeznek az európai boltok polcaira.

Az egész Afrikát megkerülő út legalább három héttel hosszabbítja meg a szállítási időt és a költségek növekedtével is jár. Egyes szállítók azonban a hajók és a legénység biztonságát szem előtt tartva már így is inkább a kerülőúton közlekedtetik járataikat. A Wikipédia adatai szerint 2007-ben több mint tizennyolcezer hajó halad át a csatornán, ez a világ kereskedelmi hajóforgalmának hét és fél százalékát teszi ki.