Hamarabb törli adatainkat a Google

Vágólapra másolva!
A Google bejelentette, hogy a jövőben korábbi gyakorlatához képest feleannyi ideig tárolja majd rendszereiben a szolgáltatásait használók böngészési szokásaival kapcsolatos adatokat.
Vágólapra másolva!

A Google céges blogján publikált bejegyzés szerint a keresőóriás szerverein keletkező naplófájlokból begyűjtött személyes adatokat - így például a látogatók beazonosítását lehetővé tevő IP-címeket - az eddigi 18 hónap helyett a jövőben már 9 hónapon belül - az oldalon használt szakkifejezés szerint - anonimizálni fogják. Bár ez a folyamat nem egyenlő az adatok törlésével, a cég fogalmazása szerint az általuk kidolgozott eljárás megakadályozza, hogy a rutin elvégzése után személyes azonosításra alkalmas adatok maradjanak az adatbázisokban.

A Reuters a hír kapcsán megszólaltatta a webkeresők piacán ugyancsak aktív Microsoft adatkezelési szakértőjét, Peter Cullent, aki úgy véli, a lépésre a Google részben európai uniós nyomásra, részben pedig a rivális cégek nyomására kerített sort. Cullen szerint a Google másfél évvel ezelőtt az EU nyomására vezette be a másfél éves adatraktározási limitet, korábban korlátlan ideig tárolta a naplófájlokból kinyerhető személyes adatokat.

Ugyanakkor a Google közleményéből az is kiderült, az adatok korábban való megsemmisítéséről szóló döntés meghozatala nem volt egyszerű, a naplófájlokban lévő információk elemzése ugyanis egyebek mellett a keresési eredmények javítását, illetve az internetes levélszemét és az online csalók visszaszorítását is szolgálja.

Szintén kedden jelentette be a keresőóriás, hogy a keresőszavak begépelését könnyítő Google Suggest szolgáltatás működtetéséhez eltárolt felhasználói adatokat a jövőben durván 24 órán belül "anonimizálni" fogják. A Suggest esetében egyébként csupán a felhasználói lekérések 2 százalékát naplózza a cég, véletlenszerűen kiválasztott felhasználók esetében, a fennmaradó 98 százalékban semmiféle adatot nem mentenek el a szerverek.