Kütyük, amiket kölcsön fognak kérni

Vágólapra másolva!
Melyik az a kütyü, amit a legtöbb ismerőse kölcsön fog kérni? Melyik az, amit nem érdemes megvenni, inkább el kell kunyerálni a haveroktól, mivel egész évben a polcon állna? Összegyűjtöttük a leggyakrabban vendégségben járó eszközöket, és azt is, hogy mire érdemes figyelnie a kölcsönadónak és a kölcsönvevőnek.
Vágólapra másolva!

1. Műholdas navigátor

Bár az ára az utóbbi években nagyon sokat esett, ennek ellenére persze még mindig nincs mindenkinek saját műholdas navigátora. Nyáron a legtöbben elutaznak valahová kikapcsolódni, s a tájékozódást különösen különösen külföldön teszi egyszerűvé egy GPS.

Ha kölcsönadja: amennyiben rendelkezik saját navigációs eszközzel, és erről a barátok is tudnak, jó eséllyel kölcsönkérik majd a tulajdonosától főként akkor, ha külföldi országok térképei is rendelkezésre állnak hozzá. Azt azonban érdemes tudni, hogy a hordozható eszközökön futó térképszoftvereket csak eszközzel együtt lehet kölcsönadni, mivel azok mindig egy adott eszközhöz kapcsolódnak, másik készülékkel nem használhatók.

Ha kölcsönkéri:még ha csak a kocsiban fogja használni, akkor is könnyen megsérülhet a kölcsönkért kütyü, ha pedig film-, vagy zenelejátszásra használható, még nagyobb kockázatnak van kitéve. A hatalmas képernyők a terepre szánt modelleket leszámítva elég sérülékenyek, így ha jó fej akar lenni, érdemes venni kijelzővédő fóliát vásárolni a kütyühöz.

Ha sajátot szeretne:ha mégis saját GPS-t szeretne, a hazai árlistákon noname készüléket szoftver nélkül már húszezer forint körüli áron találtunk, negyven-ötvenezerért viszont már teljes Európa-térképes csomagokat is találni. A kontinensen kívülre utazóknak bizonyos típusokhoz körülményes, vagy drága lehet térképet szerezni, a leggazdaságosabb megoldásnak a Nokia GPS-es készülékeire telepíthető Maps szoftvere tűnik, ennek a térképkínálata bőséges, és lehetőség van pár hetes előfizetésre is, ami jóval olcsóbb egy "örökbe" megvett szoftvernél, viszont a viszonylag kis képernyős telefonokat kényelmetlenebb használni például autóban.

2. 3G/HSDPA-modem

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Néhány éve a mobilinternet még elérhetetlen álom volt, s bár még most sem kifejezetten olcsó, azért a vállalható kategóriába tartozik, a technológia nem kizárólag munkamániás menedzserek játékszere már. A több megabites letöltési sebességet kínáló készülékekkel gyakorlatilag ugyanolyan sebességgel lehet netezni, mint az otthoni ADSL-en, bár ez jelentősen függ a lefedettségtől is (a Balaton környékén például elég jó a helyzet).

Ha kölcsönadja: ha van valakinek egy mobilinternetes modemje, azt valaki jó eséllyel kölcsön fogja kérni. Azt érdemes előre tisztázni, hogy SIM-kártyával együtt vagy anélkül van szükség a kütyüre, előbbi esetben nem árt tisztázni, mekkora adatmennyiség foglaltatik az előfizetésben - a túllépéseket a mobilcégek gyakran borsos összegekkel díjazzák. A legtöbben ráadásul a 3G-s modemeket valamelyik operátortól szerzik be hűségszerződéses akció keretében, így általában csak az adott mobilcég SIM-kártyájával lehet használni a modemeket. Nyugodt szívvel hazai operátor mobilinternetjét csak belföldön mernénk használni, az adatátvitel roamingdíja ugyanis még mindig elég magas, száz kilobájtonként gyakran többszáz forintot is kiszámláznak a cégek - alternatívaként például a hotelek hotspotjait lehet használni, esetleg megnézni a Jiwire-ön (vagy belföldi utazás esetén a Hotspotter-en), hol vannak ingyenes wifi elérési pontok a célpont környékén.

Ha kölcsönkéri: a laptopba csúsztatható mobilmodem kölcsönkérése előtt érdemes megvizsgálni, egyáltalán van-e a gépen olyan foglalat, amibe beleillik az eszköz: ezekből ugyanis két fő típus, a PCMCIA és az ExpressCard használatos, amelyek egyáltalán nem kompatibilisek egymással, szerencsére az univerzálisabb, gyakorlatilag minden géppel használható USB-s típusokból is kapható már jópár.

Ha sajátot szeretne: mindhárom hazai mobilcég sokfajta akcióban kínálja vételre saját mobilinternetes modemjeit, ezeknek a havidíj azonban általában csak az első fél évben alacsony, és nem szabad megfeledkezni a havi részletének díjáról sem. A sok gigabájtos előfizetési csomagok akár fő netkapcsolatnak is beválhatnak, de ha már van otthon ADSL, vagy kábelnet, csak akkor érdemes mobilnetet venni mellé, ha tényleg ki lesz használva

A teljes értékű laptopos internetet bizonyos esetekben az olcsóbb, kis Java-szoftverek futtatására alkalmas készülékek is képesek kiváltani: az ingyenesen letölthető Opera Mini bőven elég arra, hogy megnézzük rajta a friss híreket (ráadásul ez a lekért honlap kicsinyített, az eredeti méretének töredékére tömörített változatával operál, jelentős spórolást biztosítva). Egy másik hasznos segéd lehet a beépített Gmail-kliens, amellyel az elektronikus levelezést lehet kényelmesen és takarékosan lebonyolítani, persze a mini számbillentyűkön továbbra is nehéz lesz egy-egy hosszabb üzenet bepötyögése.

3. Mobil digitálisfotó-tár

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Manapság már szinte mindenki digitális fényképezőgépet használ, a flashmemóriák ára pedig egyre alacsonyabb, de már egy egyhetes nyaralás megörökítésére sem elegendő még egy 2-4 gigabájtos kártya sem. Ha az utazó laptopot is visz magával, kézenfekvő a megoldás: erre kell másolni a fotókat, ellenkező esetben viszont hordozható fotótár lehet a megoldás.

Ha kölcsönadja: némelyik fotótár kezelése tapasztalataink szerint nem túl egyértelmű, az olcsóbb típusok menüje elég fapados, nem biztos, hogy egy kezdő is boldogul vele. Érdemes ezért a kölcsönadás előtt elmagyaráznii, hogyan lehet lemásolni a behelyezett kártyát a kütyübe, melyik gombot, menüpontot kell kiválasztani - nehogy végül letöröljék vagy le se mentsék a megismételhetetlen pillanatokat.

Ha kölcsönkéri: indulás előtt érdemes teljesen feltölteni az eszköz akkumulátorát, így ha az nincs már elhasználódva, simán kiszolgálhat több kártyányi fotó másolását is. Ez azért fontos, mert lehetséges, hogy mondjuk a tengerparton vagy az erdőben telik be a digitális fényképező flashkártyája, és a konnektortól távol kell átmásolni a fotókat. Azért általában egy egygigabájtos kártya bőven elég ahhoz, hogy eltároljuk rajta a reggeltől estig készült képeket.

Ha sajátot szeretne: a legolcsóbb fotótárak 16 ezer forinttól megvásárolhatók, ennyiért már 80 gigabájtos modellt is felleltünk a hazai árlistákon. Ha valaki évente csak egyszer megy nyaralni, annak érdemesebb lehet kölcsönkérni egy ilyet, bár a kütyü a hétköznapokon is jó szolgálatot tehet hordozható winchesterként.

4. Karaoke vagy műanyaggitáros játék

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Singstar vagy Guitar Hero? Mindkét játék elsősorban társaságban az igazi: persze egyedül is lehet játszani velük, ám ekkor jóval kevésbé szórakoztatók. Az előbbi egy konzolos karaoke-verseny, amelyhez két mikrofont is adnak, míg a Guitar Hero egy olyan videojáték, amelyet egy műanyag gitárral lehet vezérelni. Mivel a DVD-n kívül hardvereszköz is jár hozzájuk, drágábbak a hagyományos játékoknál, viszont házibulin remekül beválnak, érdemes kölcsönkérni őket.

Ha kölcsönadja: a beüzemelés gyerekjáték, mindössze azt kell tisztázni, hogy a kölcsönkérőnek is ugyanolyan játékgépe van, mint a kölcsönadónak (PlayStation 2, 3 vagy Xbox 360), és arra kell figyelni, a DVD ki ne maradjon a mikrofon meg a játékgitár mellől a csomagból.

Ha kölcsönkéri: a legnagyobb kockázat, ami ezeket a kütyüket érheti az az, hogy leöntik őket sörrel, borral, pálinkával, a kölcsönkérő tulajdonai sokkal nagyobb veszélyben vannak, mivel hosszú drótjukkal kissé kapatosan könnyen le lehet verni a nappali polcán lévő vázát a helyéről.

Ha sajátot szeretne: ezeket a játékokat nem a kocka gamereknek szánják, hanem a szociális típusoknak, akik baráti társasággal akarnak szórakozni. Ha otthonában gyakran buliznak, megérheti megvenni őket, az évi egy házibulira viszont érdemesebb kölcsönkérni őket.

5. Pendrive

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Amióta a floppylemezeknek beáldozott, a legtöbben USB-meghajtón hurcolják magukkal adataikat, még golyóálló kivitel is létezik belőlük. Ez persze mindig akkor nincs kéznél, amikor szükség lenne rá. Kölcsön kell tehát kérni.

Ha kölcsönadja: egy pendrive-ot elég nehéz elrontani, feltéve, hogy fizikailag nem teszik tönkre. Kölcsönadáskor arra érdemes vigyázni, ne hagyjuk rajta a nem közszemlére tételre szánt fotókat. A hagyományos törlés csak logikailag tünteti el a flashmemóriáról a fájlokat, ezek jelentős részét akár ingyenes segédprogramokkal is vissza lehet hozni, a végleges törléshez például az Eraser nevű programot ajánljuk, amely felül is írja a kitörölt állományok helyét, visszaállíthatatlanná téve azokat.

Ha kölcsönkéri: ha tulajdonosa saját fájljait még megtalálhatók a meghajtón, illik megkérdezni, szabad-e törölni azokat, s az sem árt, ha a visszaadáskor a felmásolt állományoktól is megtisztítjuk a pendrive-ot, ne a kölcsönadónak kelljen ezzel bíbelődnie.

Ha sajátot szeretne: a pendrive manapság olcsó, már 1-2 ezer forintért lehet venni 1 gigabájtosat, 4 gigabájtosat ötezer forint körüli áron találtunk, 16 gigabájtos pedig nagyjából húszezerért vihető haza.

6. Digitális fényképező

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Analóg fényképezőt már alig használnak, szinte mindenki digitálisra váltott, hiszen a mindennapi használatban vitathatatlan előnyei vannak: szinte korlátlanul lehet vele fotózni, a rosszul sikerült képek helyben törölhetők.

Ha kölcsönadja: a profi digitális tükörreflexes csodagépet teljesen kezdőnek nem érdemes kölcsönadni, mivel valószínűleg csak szenvedni fog vele, rosszabb esetben még meg is sérül a masina. Ha nincs saját memóriakártya-olvasója, érdemes odaadni mellé az USB-kábelt is, egyes géptípusoknál (pl. Canon) külön adatátviteli szoftver telepítésére is szükség van.

Ha kölcsönkéri: ha a gép levehető objektíves, vigyázzon az objektívsapkára, hogy ne vesszen el, ne hagyja a tűzforró kocsiban, óvja portól és víztől a fényképezőgépet. A lencsék mellett a hátoldali LCD is könnyen sérül, így nem ajánlatos például kulcscsomót hordozni mellette - ehhez is lehet védőfóliát vásárolni a boltokban.

Ha sajátot szeretne: nézze meg nemrég készült körképeinket a trendi külsejű, és a kevésbé dizájnos, de funkcióban erős digitális fényképezőgépekről!

7. Diktafon

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egyetemi előadásokon gubbasztó diákoktól az amatőr zenekarokig sokan használnak diktafont, de bármikor adódhat olyan szituáció, amikor valaminek a hangját kellene felvenni, de a diktafon nem olyan elterjedt eszköz, mint mondjuk a mobiltelefon - logikus, hogy kölcsön kell kérni.

Ha kölcsönadja: a digitális diktafonok közül sok fajtánál saját segédprogrammal lehet kiolvasni a memória tartalmát, vagy speciális dekódolót kell telepíteni a PC-re a lejátszáshoz: ne maradjon ki a csomagból a telepítő CD és az USB-kábel sem!

Ha kölcsönkéri: használat előtt este töltse fel az akkumulátort vagy vigyen magával pótelemeket!

Ha sajátot szeretne: szalagos diktafon megvásárlását már senkinek nem ajánljuk, hiszen tízezer forint körüli összegért lehet venni digitális típusokat, még a kisebb memóriával szerelt típusok is alkalmasak 20-30 órányi hanganyag rögzítésére. 40-50 ezer forintnál már a komolyabb tudású, sztereó mikrofonnal szerelt modelleket lehet venni, fél-egy gigabájt memóriával. A jó hangminőség egyébként nem csak zene rögzítésekor fontos, a felvett beszéd megértését is megkönnyíti, különösen háttérzaj melletti felvétel esetén.