Nem lesz "internetadó", csak önkéntes támogatás

Vágólapra másolva!
A kultúratámogatási alternatívák lehetőségeiről folytatott egyeztetések eredményeként közös szándéknyilatkozatot írt alá csütörtökön Budapesten Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Bölcskei Imre, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

A dokumentum értelmében az internetszolgáltatók kultúratámogatási szerződést kötnek a Nemzeti Kulturális Alappal, a szférát pedig nem terheli majd kulturális járulék. Hiller István elmondta, hogy a szándéknyilatkozat aláírása után az internetszolgáltatókkal egyenként tárgyalnak. Olyan, a nemzeti kultúrát támogató szerződést szeretnének velük kötni, amely a cégek profiljába vág. A szerződéseket nyár végéig szeretnék kidolgozni és a parlament őszi ülésszakáig aláírni - fűzte hozzá. Kulturális járulék ezt a szférát nem fogja terhelni - hangsúlyozta az OKM vezetője. Megjegyezte azt is, hogy a szándéknyilatkozat aláírását "biztató jelnek, komoly eredménynek" tartja.

Eddig is támogatták, eztán is fogják

Bölcskei Imre szerint a szándéknyilatkozat keretet ad a további tárgyalásokhoz. Reményét fejezte ki, hogy sikerül olyan egyezségre jutni, amely mindkét félnek megfelel. Annak kapcsán, hogy a Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítási javaslat tárgyalását csak ősszel folytathatja a parlament, Hiller István az MTI-nek nyilatkozva jelezte: a kultúrát támogató szerződések aláírásával nem kell megvárni az NKA-ról szóló törvény módosítását, mivel annak szerkezete alkalmas az ilyen megállapodások befogadására.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek nagy része eddig is támogatta a kultúrát. A támogatások szerződésbe foglalása azonban azért előnyös az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az NKA számára, mert a kultúrának vannak olyan ágazatai, amelyet az üzleti világ soha nem fog felkarolni. A miniszter példaként említette a közművelődést és a művelődési házak helyzetét, hozzátéve, hogy a szerződések aláírását követően nőhet az eddig kevésbé támogatott területekre fordított összeg.

Arts and business

A tárcavezető szerint a kultúrát támogató szerződés egybevág azzal a törekvéssel, amely az üzlet és a kultúra világát összeköti és amelyet az "arts and business" fogalmával lehet leírni. A kultúrának egyes területeit üzleti szempontból is érdemes támogatni - fűzte hozzá, példaként említve a kiállításokat és a külföldi magyar kulturális évadokat.

A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítási javaslatot tavasszal kezdte el tárgyalni az Országgyűlés, ám az internetszolgáltatók részéről komoly ellenállásba ütközött a javaslat azon része, amely bevonná az internetszolgáltatást is a kulturális járulékoltatási körbe. Az "internetadót" a gazdasági tárca sem támogatta, mivel az véleményük szerint ellentétes lenne az internet-hozzáférés minél szélesebb körű elterjesztésének céljával, és növelné Magyarország e téren meglévő lemaradását a fejlett országokétól.