Leállították a hazai feliratos oldalakat

Vágólapra másolva!
Az ASVA lekapcsoltatta a hazai feliratos oldalakat, de nem sokkal az akció után újabb szerveren indult újra a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével közösen szólította fel feliratok.hu-t tükröző szerverek tulajdonosait, hogy állítsák le a szolgáltatást - írja az ASVA.info blog. A jogvédők azzal érveltek, hogy a filmekhez és tévésorozatokhoz ingyenesen letölthető feliratokat kínáló oldal sérti a magyarországi filmforgalmazók érdekeit.

Mint azt levelükben kifejtik, a filmek és forgatókönyveik is szerzői jogi védelmet élveznek, és a szerző engedélye nélkül nem lenne szabad azokról új fordítást készíteni és közzé tenni - mint ahogyan azt a feliratokat készítő és megosztó felhasználók teszik. Az idegen nyelvű filmekhez a jog szerint kizárólag saját felhasználásra szabad feliratot készíteni, azt terjeszteni már nem szabad.

A feliratok.hu éppen ezért évek óta csak a szolgáltatás online mirrorszájtjaira mutató linkeket tesz közzé, magát a megosztott anyagot nem tartalmazza. A tükörszerverek mostani leállíttatása sem volt sokáig eredményes, mivel a webcímen máris megtalálható egy újonnan elindított mirror linkje.