Cserélje az egeret papírra és ollóra!

Vágólapra másolva!
Remek az idő, a közelgő gyermeknap alkalmából érdemes a friss levegőre távozni a monitor mellől, ebben a cikkünkben rengeteg magától értetődő és alternatív programjavaslatot találhatnak. Esti vagy otthoni programnak viszont azt javasoljuk, kapcsolják be a printert, és cseréljék az egeret papírra, ragasztóra és ollóra!
Vágólapra másolva!

Teljesen véletlenül fedeztük fel, hogy a világhálón hemzsegnek az olyan papírmodellek, amelyek régről, a kivágdosós füzetekből lehetnek ismerősek. Rengeteg típusú, kiprintelhető figura, jármű és egyéb alakzat található ezek közt, egy színes nyomtató birtokában egészen dögös kis maketteket lehet összehozni az általában A4-es lapokra szabdalt, kivágandó tervrajzokból. Megtapasztaltuk, hogy érdemes a nagyobb darabokból álló, egyszerűbb figurákkal, például Super Marióval kezdeni az ismerkedést, ugyanis papír ide vagy oda, egy bonyolultabb modell aprólékos kivágása, majd pepecselős összeragasztása során bizony elmélyülnek az árkok a homlokon - de az biztos, hogy egy jó időre legfoglalja a gyerkőcöt, plusz legalább egy szülőt, nagyszülőt is.

Híres figurákat is letölthet

A 3D modellezők munkáiból azonban az amatőrök is profitálhatnak, hiszen a programot gyártó Tamasoft oldalán bőséges galéria és modellgyűjtemény várja a ragasztani vágyókat. A cég különválasztotta a nyugati és a japán felhasználók által feltöltött tartalmakat, és bár az utóbbiban kicsit nehezebb böngészni és letöltögetni, még így is érdemes szétnézni közöttük. A legtöbb modell mellett megtalálható alkotójának webcíme is, így ha egy-egy modellező stílusa különösen megtetszik, tovább lehet kattintani a munkáit tartalmazó oldalra. A számos egyszerűbb, pár óra alatt megépíthető modell mellett igazi megszállottak munkáit is megtaláltuk a Tamasoft gyűjteményében.

Forrás: [origo]
Ehhez hasonló mintákat nyomtathat ki

A Transformerstől Batmanig

Kedvencünk az a felhasználó, aki a Transformers filmben megkedvelt Bumblebee robotot építi meg részletekben. A Paperinside.com oldalon már találhatók fotók az Autobot hős fejéről - beépített kék lámpákkal - kezéről, karjáról, és számtalan renderelt képet a később elkészítendő testről és lábakról. Ha minden részlet összegyűlik és letölthetővé válik, ugyancsak nehéz lesz ellenállni a hatalmas kihívásnak.

A galéria a rajzfilmekért rajongó gyermekektől a számítógépes csapatjátékok szüneteit ragasztással kitöltő felnőtt rajongókig mindenkinek tartalmaz valami csodás hiábavalóságot: letölthető innen a Batmobile, Harry Potter varázspálcája, de ahhoz is találni instrukciókat, miként lehet a Szellemirtók plazmafegyverét vagy ECTO-1-es járgányát papírból megépíteni.

Az előbbiek a Pindúr Pandúrok összes tagját összerakhatják egy meglepően nehéz készletet kinyomtatva, az előbbiek viszont a Team Fortress 2 harcosaival díszíthetik íróasztalukat, de nem maradhat ki Simpsonék háza sem. Nagyobb gyerekek horrorisztikus szellemkastélyt, de összeragasztható sírkövet és koporsót is találhatnak ezen az oldalon. Ajándékba szánt mókás figurákat itt érdemes kutatni, versenyautókból rengeteg van ezen a német szájton, erről az oldalról pedig a Disneyland egyik fő attrakciójául szolgáló Csipkerózsika-kastélyt lehet letölteni, ez pár hétre elegendő ragasztgatást és ollózást biztosít az unatkozó érdeklődőknek. További klassz papírmodelles szájtra ezen a webringen lehet ráakadni.

Forrás: [origo]
Saját modellt is tervezhet

Saját modellt is lehet tervezni

A 3D-s modellezéshez értők akár maguk is tervezhetnek papírmodelleket, ehhez csupán a Pepakura Designer nevű programot kell beszerezniük és abba beimportálniuk kész műveiket. A szoftverrel ezután kényelmesen hajtásvonalakra, fülekre és különálló alakzatokra bonthatják a papírból megépítendő alakokat. A szoftver viszonylag drága, 38 dollárba kerül, így csak azoknak ajánljuk, akik komolyabban is foglalkoznának ezzel a sok türelmet igénylő hobbival, a kezdőknek az ingyenes Papercut című szoftvert érdemes kipróbálniuk.