Vágólapra másolva!
Az ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú irodai programszoftver újabb verziói egyre lassabban működnek egy blogger szerint, aki az OpenOffice.org fejlődését tartja szemmel.
Vágólapra másolva!

Az OpenOffice.org Ninja című blog szerzője méréseket végzett a programcsomag tizenegy verziójának bevonásával, egy átlagos, három éves, Fedora Linuxot futtató PC-n. Mérései során az alkalmazás indításának, egy új dokumentum létrehozásának, bezárásának, illetve annak az idejét stopperezte, amennyi idő alatt annak elejétől a végére görgethet a felhasználó. A blogbejegyzés szerint mindegyik mérést több alkalommal megismételte, hogy véletlenül jelentkező tényezők ne befolyásolják az eredményeket.

A mérés során kiderült, hogy egy már bekapcsolt PC-n másodszorra vagy harmadszorra indítva az irodai programcsomagot az gyorsabban indul el, ekkor ugyanis a futtatáshoz szükséges komponensek része már a memóriában van gyorsítótárazva.

Összességében azonban úgy tűnik, az OpenOffice minden egyes új verziója lassabb működést produkál egy-egy korábbinál. Bár a fejlesztők elérnek némi sebességnövekedést, s még az is lehetséges, hogy egyes komponensek működése gyorsul, a teljes csomagot vizsgálva az új funkciók integrálása végül a rossz irányba billenti a mérleg nyelvét. Az OpenOffice.org Ninja szerzője ezért meglepő módon azt javasolja a felhasználóknak, hogy ha gyorsabb működést akarnak elérni, használjanak régi verziót a többek közt szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt tartalmazó ingyenes alkalmazásgyűjteményből.