A sátánt keresik a forráskódokban

Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a programozók szívesebben emlegetik programjaik rejtett részein George Bush-t, mint Britney Spears-t? Ilyen hasznos megállapításokra juthat az érdeklődő felhasználó a San Francisco-i JavaOne konferencián bemutatott kódkeresővel, a Krugle-lel.
Vágólapra másolva!

Az eszköz segítheti a több millió sornyi forráskódot gondozó vállalatokat a hibakeresésben, gyorsítja az újrahasznosítható kóddarabok megtalálását, és a fentiekhez hasonló érdekes megfigyeléseket tesz lehetővé.

A kódkereső ötlete nem számít újnak, a Google hasonló célokat szolgáló eszköze, a Code Search 2006 őszén debütált. A Google megoldása csak arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kódban szerepelnek tévedésből otthagyott jelszavak, illetve meglepően gyakoriak a trágár változónevek. A Krugle-t az élesedő amerikai elnökválasztási harc állásának elbírálására is megpróbálták beveteni. Bár a Vnunet felmérése szerint Hillary Clinton vezet az említések számában, elég volt egy másik kódkeresőt kipróbálni, hogy teljesen ellentétes eredményeket kapjunk. Ha a jövőbe nézésre nem is alkalmasak egyelőre ezek a szoftverek, a programozók által a programban hagyott húsvéti tojások böngészése szórakoztató elfoglaltság lehet, próbálják csak megszámolni, hányszor szerepel a sátán szó különböző szoftverekben.

Húsvéti tojásnak hívják azokat a kódokat és rejtett funkciókat, amelyeket a programozók a végleges termék valódi funkciói mellé, mintegy ajándékként elrejtenek. A leglátványosabb ilyen megoldás talán a Microsoft Excel 97-es verziójába rejtett egyszerű repülőgép-szimulátor , amellyel lilás űrbéli táj felett repkedhettek a számoszlopok termelésében elfáradt irodai munkások. A dokumentálatlan funkciók iránt érdeklődők az Easter Egg Archive-ban kereshetnek olyan meglepetéseket, amiket akár a saját rendszerükön is megtalálhatnak.