Windows Paint szteroidon

Vágólapra másolva!
A Microsoft Paint komolyabb szerkesztési feladatokra nem alkalmas, viszont a legtöbb fotósnak sem pénze, sem szüksége sincs olyan profi eszközre, mint az Adobe Photoshop. Kipróbáltuk otthoni használatra megfelel-e az ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú Paint.NET.
Vágólapra másolva!

A digitális fényképeket érdemes utólag a számítógépen "laborálni", vagyis beállítani a színeit, telítettségét, esetleg módosítani a képkivágást. Erre a feladatra a profi fényképészek túlnyomó többsége a Photoshopot használja, viszont az alapváltozat ára itthon bruttó 250 ezer forint körül mozog. Ilyen csillagászati ár mellett a hobbifotósok más lehetőségek után néznek: a Microsoft berkein belül indult Paint.NET egyre ígéretesebb alternatívát jelent.

Eredetileg a Microsoft beépített képkezelőjének továbbfejlesztésének szánták a projektet kitaláló egyetemi hallgatók, azonban az elmúlt évek alatt olyan sokoldalú eszközzé vált, amely a megszokott lehetőségeken kívül támogatja a képrétegeket (Layers) és a speciális effekteket, korlátlan számú visszavonási (Undo) lehetősége van, ráadásul a RAW fájlokat is képes megnyitni egy ingyenes kiegészítővel.

Forrás: [origo]

Könnyen átlátható kezelőfelület

A szoftver kimondottan kis méretű, telepítője szinte ráfér egyetlen floppy lemezre, így a telepítés is rövid időt igényel. Indítás után ismerős felület üdvözöl: a képernyő bal oldalán található, mozgatható palettán találhatók a különféle szerkesztőeszközök. Ezek közül a legfontosabbak a lasszó, a négyzetes kijelölő, a nagyító, a piros szem eltávolító, illetve a klónozó/retusáló ecset.

A Layers (rétegek), History (elvégzett műveletek), és a Colors (színek) palettái a képernyő sarkaiban kaptak helyet. A program kifinomultságát jelzi, hogy arra is figyeltek, használaton kívül ezek a dobozok áttetszőek legyenek, így kevésbé zavarják a képmanipulálást, viszont az egeret föléjük mozgatva normál kinézetre váltanak át.

Forrás: [origo]

Korrekciós lehetőségek

Az egyszerű átméretezésen és retusálás kívül színkorrekciós lehetőségeket is építettek a Paint.NET alkalmazásba, az Adjustments (módosítások) menüpont alatt a fotók világosságát és kontrasztját görbék (Curves) és hisztogram alapján (Levels) egyaránt lehet állítani, de van automatikus korrekció is, bár ez nem mindig a kívánt eredményt adja.

Ugyanitt lehet a képeket fekete-fehérbe, szépiába, vagy negatívba váltani, ami természetesen sokaknak fontos opció. És itt is ki lehet emelni a rétegek (Layers) előnyeit: az eredeti fényképet megkettőzve, vagyis duplikálva, majd a felső réteget fekete-fehérbe átváltva először teljesen monokróm lesz a kép, viszont a felső réteg átlátszóságának csökkentésével kifakult hatás is könnyen elérhető.

Speciális effektek

A fejlesztők egyre több effektet pakolnak a szoftverbe, ugyanakkor rengeteg felhasználó készíti el saját módosító eszközeit a programhoz, amelyek a Paint.NET közösségi oldaláról ingyenesen hozzáférhetők. Szerencsére már alapból is annyi lehetőség adott ebben a menüben: a fotókat többek között olajfestménnyé vagy ceruzarajjzá lehet konvertálni, bemozdulásos életlenséget lehet imitálni, élesíteni, felhőket renderelni. Természetesen az összes képhatás azonnal megjelenik a képernyőn, és a csúszkákat tologatva változik az adott fénykép, így gyorsan beállítható a kívánt hatás.

Forrás: [origo]

Végszó

Természetesen nem fogja a közeljövőben felváltani a Photoshop temérdek funkcióját ez az aprócska program, viszont alapvető képmódosító feladatokra kíválóan megfelel, gyors, és mindenekelőtt ingyenes. A lelkes fejlesztőknek és felhasználóknak köszönhetően pedig rengeteg bővítmény tölthető le hozzá, amivel a jövőben egyre több módosításra lesz képes a Paint.NET.