Pakisztán miatt állt a YouTube

Vágólapra másolva!
A BBC híradása szerint Pakisztánban Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák miatt letiltották a YouTube elérését, eközben azonban - egy rendszerhiba miatt - csaknem globálisan elérhetetlenné vált a népszerű videomegosztó.
Vágólapra másolva!

A Reuters a hétvégén adta hírül, hogy a pakisztáni kormányzat arra utasította az országban működő internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a YouTube elérését. Erre azért került sor, mert a videomegosztón elérhetők azok a 2005-ben készült, Mohamed prófétát kifigurázó rajzok, amelyek egyikének készítőjét, egy dán karikaturista, nemrégiben meg akartak gyilkolni szélsőségesek.

Wahaj-us-Siraj, a pakisztáni internetszolgáltatók tanácsának képviselője a hírügynökségnek elmondta, a kormányzat kötelezővé tette a YouTube azonnali blokkolását további értesítésig. A helyi internetezőket egyébként felháborítja, hogy nem érhetik el a népszerű videomegosztót, de a szakember szerint a szolgáltatók nem tehetnek semmit.

Valószínűleg a YouTube pakisztáni betiltása okozott egy nem várt hibajelenséget is, amely miatt csaknem globálisan elérhetetlenné vált a szájt több mint egy órán át vasárnap. A szájt működését a Pakistan Telecom és a PCCW nevű internetszolgáltató rendszerében végzett rendszermódosítás zavarhatta meg - írja a BBC. Aa brit közszolgálati televízió beszámolója szerint Pakisztánban a YouTube webcíméhez rendelt IP-címet egy másik szájtra irányították át, így lehetetlenné téve az eredeti oldal elérését, ám egy konfigurációs hiba miatt ez a módosítás az országon kívül is éreztette hatását. Egy, a BBC-nek névtelenül nyilatkozó szakértő szerint nagy valószínűség szerint nem szándékos támadás, hanem véletlen hiba okozta a szájt elérésének kényszerszünetét.