Magyarok készítik az uniós szélessávkeresőt

Vágólapra másolva!
Egy hazai alapítvány nyerte azt az uniós pályázatot, amelyiket az európai szélessávkereső portál létrehozására írt ki az EU. A Szélessáv Alapítvány üzemelteti a hazai szélessávkereső portált is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által kiírt pályázat célja, hogy elősegítse a nemzetek, régiók legjobb infokommunikációs megoldásainak elterjesztését. A pályázaton a hazai Szélessáv Alapítvány közösen nyert egy spanyol tanácsadó céggel. Az unió 600 ezer eurót, azaz 150 millió forintot ad arra, hogy a nyertesek egy nagy összeurópai adatbázist építsenek fel az unió területén található szélessávú szolgáltatásokról és árakról. A portálnak 2010-re kell elkészülnie és integrálódni fog az Európai Bizottság i2010 nevű, szintén az információs társadalmat formáló programjába.

A Szélessáv Alapítvány működteti a hazai szelessavkereso.hu oldaltis, így a hasonló funkciójú európai portál kialakításának már a korábbi tapasztalatokra építve vágnak neki. A hazai portálhoz egyébként szintén kapott uniós támogatást az alapítvány: 2006-ban 55 ezer eurót (13 750 ezer forintot) kaptak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumon keresztül.