Az Intel kiszáll a százdolláros laptopból

Vágólapra másolva!
A chipgyártó tavaly nyáron csatlakozott a szegény országok gyermekeinek számítógéphez jutását célzó projekthez, ám most kiszáll abból, mivel a cég szerint túl sokat kérne tőle az OLPC vezetése.
Vágólapra másolva!

Az Intel és a Nicolas Negroponte által létrehozott, olcsó laptopot kifejlesztő nonprofit alapítvány viszonya kezdetben nem volt túl rózsás. A szakember tavaly májusban úgy nyilatkozott, az Intel gyártási ár alatt kínálja saját fejlsztésű, Classmate PC nevű olcsó számítógépét, hogy megfúrkja a One Laptop Per Child-projektet (OLPC). A Negroponte és csapata által kidolgozott, XO márkajelzésű laptopban ugyanis a rivális AMD által gyártott lapka ketyeg.

Tavaly júliusban váratlan fordulat következett be, ekkor jelentették be ugyanis, hogy az Intel is csatlakozott a OLPC kuratóriumához, sőt, olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy a XO-laptop későbbi verziójába már Intel processzor kerül.

Ebből valószínűleg semmi nem lesz már, mivel a chipgyártó csütörtökön fél év után elhagyta a projektet. Az Intel indoklása szerint erre azért került sor, mert az OLPC kuratóriuma azt akarta volna a cégtől, hogy az hagyjon fel minden olyan fejlődő országok piacait célzó projektjével, s az XO laptop fejlesztését támogassa kizárólagosan. Ez egyben azt is jelentette volna, hogy az Intel tavaly bemutatott Classmate PC-jét sem értékesítheti, illetve nem támogathatja az olyan olcsó gépek előállítását sem, mint az Asus Eee PC.

Forrás: [origo]

Az Intel Classmate PC és a XO laptop

Az Intel szóvivőjének nyilatkozatai szerint a cég jó ideje hangoztatja, hogy nem hisz abban, hogy csupán egyféle megoldás - az OLPC - létezhet a szegény országok gyermekeinek számítógéphez juttatásához, a vállalat szerint többféle alternatívát kell biztosítani. Az Intel közlése szerint döntésükben nem játszott szerepet az, hogy az XO laptop lelkét képező processzort a rivális AMD gyártja.