Az e-mailek 95 százaléka spam volt idén

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak már a telemarketinges hívásoknál is idegesítőbbnek tartják a kéretlen e-maileket, amelyek ellen a törvény is tehetetlen - valószínűleg csak közösségi hálóval lehetne védekezni.
Vágólapra másolva!

Az összes elektronikus levél 95 százaléka kéretlen reklámüzenet (vagyis spam) volt 2007-ben, ami 5 százalékos növekedés a tavalyi értékhez képest - derül ki a Barracuda Networks felmérésből a News.com híradása szerint. A kaliforniai biztonsági vállalat több mint 50 ezer ügyfelének napi körülbelül egymilliárd e-mailes levélforgalmának elemzésével jutott erre az eredményre.

A céges alkalmazottak fele kap napi 4-5 kéretlen üzenetet, 65 százalékuk maximum 10-et, 13 százalékuk pedig ötvennél is többet. A cég elemzése is rámutatott, hogy a spammerek egyre rafináltabbak: a levelek többségében távoli ismerősnek, vagy ügyfélnek tüntetik fel magukat a spammerek, személyesen szólítva meg a címzettet, és egyre többször küldözgetnek PDF-et vagy valamilyen más csatolmányt.

A Barracuda által megkérdezett internetezők többsége (57 százaléka) a kéretlen e-mailt tartják a lebosszantóbb hirdetési formának a postaládába bedobott hagyományos hirdetésekkel és a telemarketinges hívásokkal szemben. A levélszemét ellen pedig szemmel láthatóan a hatóságok is tehetetlenek: hiába van már az USA-ban törvény, amelynek alapján büntetni lehet a spammereket, annak 2004-es elfogadása is óta rendületlenül növekszik a levélszemét aránya, amit jól mutat, hogy az abban az évben még csak 70 százalék volt.

A News.com elemzése szerint a levélszemét elleni védekezést csak úgy lehetne biztosítani, ha az elektronikus postaládák is közösségi háló-szerűen működnének, vagyis az ember csak a megbízható forrásból, illetve csak a mások által is megbízhatónak jelölt forrásokból kaphatna e-mailt. Kérdés, hogy egy ilyen rendszerben hogyan jutnának el hozzánk az ismeretlenek levelei.