Ideális robotkolléga a Hitachitól

Vágólapra másolva!
A japán cég egy olyan humanoid robottal rukkolt elő, amelyre nyugodtan rá lehet bízni az irodai kulimunkát: iratok, üzenetek küldözgetését, de akár azt is megmutatja, melyik az ismeretlen kolléga széke.
Vágólapra másolva!

A Hitachi robotja az EMIEW 2 nevet kapta, amely az Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate kifejezés rövidítése - ez nagyjából annyit tesz magyarul, mint Kitűnően mozgó és Interaktív Kolléga, korábbi, még jóval nagyobb verzióját pedig még 2005-ben mutatták be.

A 13 kilogramm tömegű, nyolcvan centiméter magas robotot a héten mutatták be a sajtó képviselőinek Tokióban. A demonstráció nem végig zajlott gördülékenyen, a bemutató során ugyanis zegény robotember nekiszáguldott egy asztalnak, miután valamilyen hiba miatt megszakadt a wifi-kapcsolata a vállalat vezeték nélküli hálózatával - ami közel egy órás kényszerszünetet eredményezett - számolt be az Associated Press.

Ezt az esetet leszámítva a két, illetve térdére ereszkedve négy keréken egyensúlyozva guruló gépembert irodákban való használatra szánják, képességei révén ugyanis helyettesítheti a kézbesítőt. Az EMIEW 2 a kisebb akadályokon is át tudja verekedni magát, mivel két-három centiméterre fel tudja emelni lábait.

A robot az emberi beszédet is megérti, a bemutató során például arra kérték, mutassa meg, valakinek az asztalát az irodában. Az első tesztbeli rendszerhibát követően az EMIEW 2 egyébként gond nélkül ellavírozott két íróasztal között. Fejlesztői szerint még dolgoznak azon, hogy praktikusabbá tegyék a gépembert, bár elődjéhez képest már sokkal biztosabban lavírozik az akadályok és emberek között lézeres radarja segítségével, lítium-ion akkumulátoráról azonban csak egyórányi működésre képes egy töltéssel.

Azt egyelőre még nem közölte a Hitachi, hogy az EMIEW 2-es mikor fog megjelenni a boltok polcain, s várhatóan mennyibe fog kerülni.