Vágólapra másolva!
Réz András filmesztétát a mobilinternetről kérdeztük. Mint elmondta, ha egyelőre nem is várható, hogy komoly tömegek vonulnak ki a természetbe laptopjaikkal, hisz a hozzáférés még néha dadog, de mindez talán nincs is olyan messze, mint azt gondolnánk.
Vágólapra másolva!

- Ön szerint hogyan befolyásolhatja szórakozási szokásainkat a mobilinternet?

- A nyugati kultúrákban, úgy vélem radikális változást nem hoz a mobilnet a szórakozási szokásokban. A távol-keleti zónában ez már nem újdonság, hiszen ott - fura módon - a mobilinternet mint szórakozási forrás már ebben a pillanatban is rendelkezésre áll, Japánban pedig erőteljesen jelen van sok millió fiatal életében. Nálunk a változást inkább az fogja hozni talán, hogy ez a "keep in touch" állandó kontaktustartás még szilárdabbá, még keményebbé válik, mint amilyen jelen pillanatban. Könnyen elképzelhető, hogy annak a forgalomnak egy jelentős hányada, amely jelenleg sms-en keresztül zajlik, áttevődik majd a mobilinternetre, hiszen a rövid szöveges üzenet, akárhogy is nézzük, egy minimalizált - egyébként roppant hatékony - közlekedési forma, de a maga korlátaival.

- Azért a gyakorlatban megváltozhat a kapcsolat ennek fügvényében?

- A mobilinternet egyfajta multimédiás csetelési felületet kínál a felhasználóinak. Noha a szórakozási körülményeket, szokásokat alapvetően nem is formálja át, de az biztos, hogy az emberek közötti kontaktusba megint be fog lopni valami újat. Már nem arról szól a történet, hogy elküldök egy url-t sms-ben, és amikor majd gép közelben vagy, nézd meg, hanem ha úgy tetszik, folyamatosan küldözgetünk címeket, megadjuk a tárhelyünket, ahol már elhelyeztünk valamit: és ez az egész nagyon szórakoztató. Folyamatosan irányítani, terelgetni fogjuk a barátaink szemét, amit az sms nem nagyon tudott megoldani.

- Megváltozhat a kultúra is ezáltal?

- Nem hiszem, hogy a mobilinternet most totálisan felrobbantaná a kultúránkat, inkább az életformában lesznek majd apróbb változások, de nem feltétlenül a szórakozás terén. A munkában viszont egészen biztos.

- A munka terén milyen módon hozhat változásokat ez az újfajta hozzáférési lehetőség?

- Teljesen megszokott dolog, hogy ma már folyamatosan dolgozunk. Akiknek van munkája, feladata, megbízása, az egyáltalán nem tartja be a nyolcórás munkaidőt, de még valami ehhez hasonlót sem. De legfőképpen nem tartja be a 9-től 17 óráig tartó időintervallumot. Az már eddig is megfigyelhető volt, hogy az internetnek, az IT-nek köszönhetően a munka eloszlása kilépett a napszakokból, most pedig megjelenik az a sajátos effektus, hogy kilép a térbeli korlátai közül is.

- Vagyis a "munka-hely" értelmét veszti?

- Mára már teljesen megszokott dolog, hogy látunk egy embert a padon ülve, amint a notebookját püföli, és nem biztos, hogy ő ebben a pillanatban szórakozik, könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen ott jött rá a dolgozhatnék, vagy egy hívás miatt abban a pillanatban nincs más választása: dolgoznia kell. Nem biztos, hogy ez annyira jó nekünk. Az őrület és a hajsza, amely amúgy is elborít bennünket, hála a mobilinternetnek, most már tényleg totálissá válhat, de vannak előnyei is. Hiszen eddig az ember nagyon erőteljesen kötve volt bizonyos drótokhoz, és ha eszébe jutott volna, hogy leginkább egy présház előtt, az őszi napsütésben ücsörögve elmélkedne a feladatairól, ezt legfeljebb akkor tehette meg, ha magával vitte a táskaírógépét. Most csendesen afelé halad ez az egész, hogy ne kelljen azt a táskaírógépet magunkkal vinni. Nagy valószínűséggel ez még nem a ma problémája, de könnyen lehet, hogy előbb-utóbb a médiához való viszonyunkat is meg fogja változni ez az új szisztéma.

- A présház előtt fogunk filmet nézni?

- Nem valószínű, maximum én magam fogok, mert nekem az a munkám, hogy elemzéseket írjak filmekről, meg mindenféle bölcsességeket találjak ki. Az ember nem azért jár moziba, mert ott képek mozognak a vásznon, hanem azért, mert az egy társasági történés, a közösségről szól.

- Azért a filmeken kívül is változhatnak a szokások...

- Persze másként fogyaszthatjuk a híreket, másképpen férhetünk hozzá a bennünket érdeklő témákhoz, a legtermészetesebb dologgá válik nagyon rövid időn belül - és most még csak nem is a mobilinternet totális térnyeréséről beszéltem, amikor a világátfogó rendszerként mindenütt elérhető lesz - hogy amikor az ember lefedett területen találja magát, egy nagyvárosban vagy annak az érintett körzetében, halálos természetességgel fogja megnézni a különféle menetrendeket, időjárási térképeket. Ebben rejlik a technológia igazi előnye. Itt már nem csak kis szöveges üzenetek és butuska grafikák érkeznek majd, hanem valóban komoly, elemezhető anyagok is.